Current Affairs Quiz 20 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 January 2020

Question 1:Conference of the Chief Secretaries and Administrator State and Union Territories on Census 2021 and updating of National Population Register was held in ____________.
A. New Delhi
B. Lucknow
C. Mumbai
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

Conference of the Chief Secretaries and Administrator State and Union Territories on Census 2021 and updating of National Population Register was held in New Delhi.

Question 2: Government of India is planning to hold a polio National Immunization Day (NID) ________, 2020.
A. January 16
B. January 19
C. January 17
D. January 18

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India is planning to hold a polio National Immunization Day (NID) January 19, 2020.

Question 3:The nuclear-capable K-4 ballistic missile has been successfully test-fired by ____________ at Vizag coast in Andhra Pradesh.
A. DRDO
B. ISRO
C. HAL
D. Bharat Dymanics

Answer and Explanation

Answer: A

The nuclear-capable K-4 ballistic missile has been successfully test-fired by DRDO at Vizag coast in Andhra Pradesh.

Question 4:Where is the headquarter of National Disaster Response Force?
A. New Delhi
B. Jaipur
C. Mumbai
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

Minister responsible: Amit Shah, Minister of Home Affairs || Motto: Saving Lives & Beyond || Headquarters: New Delhi || Agency executive: SN Pradhan, IPS, Director General; || Founder: Government of India || Founded: 2006

Question 5:___________ will deliver all S-400 air defence systems to India by 2025.
A. USA
B. Russia
C. Japan
D. China

Answer and Explanation

Answer: B

Russia will deliver all S-400 air defence systems to India by 2025.

Question 6:The 9th edition of International Children’s Film Festival has started in _______________
A. Chennai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

The 9th edition of International Children’s Film Festival has started in Kolkata. It is inaugurated by National Award winner Children actor, Talha Arsad Rishi.

Question 7:_________ city of China is in grip of a new respiratory virus called Novel Corona-virus.
A. Chongqing
B. Shanghai
C. Chengdu
D. Wuhan

Answer and Explanation

Answer: D

Wuhan city of China is in grip of a new respiratory virus called Novel Corona-virus. It has been identified as a new strain of coronavirus of the same family as the deadly severe acute respiratory syndrome (SARS) and the Middle East respiratory syndrome (MERS).

Question 8:A Centre for Excellence in Blockchain Technology has been set-up by National Informatics Centre in ___________.
A. Pune
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Bengaluru

Answer and Explanation

Answer: D

A Centre for Excellence in Blockchain Technology has been set-up by National Informatics Centre in Bengaluru.

Question 9:The ICC Under-19 World Cup Cricket 2020 has begun in ___________.
A. South Africa
B. England
C. Australia
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: A

The ICC Under-19 World Cup Cricket 2020 has begun in South Africa. India is the defending champions in U19 World Cup 2018.

Question 10:Minister for Commerce and Industry Piyush Goyal will lead the Indian delegation to the 50th World Economic Forum at ____________.
A. Zermatt
B. Davos
C. Vienna
D. Geneva

Answer and Explanation

Answer: B

Minister for Commerce and Industry Piyush Goyal will lead the Indian delegation to the 50th World Economic Forum at Davos.

Daily Current Affairs: 20 January

Daily Current Affairs 20 January 2020 Current Affairs Quiz 20 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest