Current Affairs Quiz 21 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 21 January 2019

Question 1:Nirmala Sitharaman has inaugurated the Tamil Nadu Defence Industrial Corridor in the ____________.
A. Tiruchirapalli
B. Yelachenahalli
C. Marathahalli
D. Kustabahalli

Answer and Explanation

Answer: A

Nirmala Sitharaman has inaugurated the Tamil Nadu Defence Industrial Corridor in the Tiruchirapalli.

Question 2:Tripura Govt. has unveiled an official logo for the state’s tea. This logo features landmark the ____________.
A. Heermahal Palace
B. Neermahal Palace
C. Hoormahal Palace
D. Noormahal Palace

Answer and Explanation

Answer: B

Tripura Govt. has unveiled an official logo for the state’s tea. This logo features landmark the ‘Neermahal’.

Question 3:The _____________ edition of Pravasi Bharatiya Divas 2019 has started from 21 Jan to 23 Jan, 2019 in Varanasi, UP.
A. 15th
B. 16th
C. 17th
D. 18th

Answer and Explanation

Answer: A

The 15th edition of Pravasi Bharatiya Divas 2019 has started from 21 Jan to 23 Jan, 2019 in Varanasi, UP. It is celebrated once in every two years.

Question 4:What is the capital of Madagascar?
A. Antananarivo
B. Madagascarian
C. Antana
D. Madagascar City

Answer and Explanation

Answer: A

Madagascar is a huge island nation off the southeast coast of Africa. Its home to thousands of animal species, such as lemurs, found nowhere else, plus rainforests, beaches and reefs. Near the busy capital, Antananarivo a hillside complex of royal palaces and burial grounds, as well as the “Avenue of the Baobabs,” a dirt road lined by massive centuries-old trees.

Question 5:Danish Cultural Institute in ______________ is inaugurated by Prime Minister of Denmark Lars Lokke Rasmussen.
A. Pune
B. Kolkata
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

Danish Cultural Institute in New Delhi is inaugurated by Prime Minister of Denmark Lars Lokke Rasmussen.

Question 6:Louisville in __________ state of USA will rename its airport after boxing legend Muhammad Ali.
A. Arizona
B. Ohio
C. Kentucky
D. Kansas

Answer and Explanation

Answer: C

Louisville in Kentucky State of USA will rename its airport after boxing legend Muhammad Ali.

Question 7:The Insolvency and Bankruptcy Board of India has set up a 11-member working group under the Chairmanship of former ___________ chief UK Sinha for the concept of ‘Group Insolvency’ and to suggest a suitable framework for the same.
A. RBI
B. NABARD
C. SEBI
D. NHB

Answer and Explanation

Answer: C

The Insolvency and Bankruptcy Board of India has set up a 11-member working group under the Chairmanship of former SEBI chief UK Sinha for the concept of ‘Group Insolvency’ and to suggest a suitable framework for the same.

Question 8:Nashik, Maharashtra will be India’s second defence innovation hub after __________, Tamil Nadu.
A. Coimbatore
B. Chennai
C. Madurai
D. Kanyakumari

Answer and Explanation

Answer: A

Nashik, Maharashtra will be India’s second defence innovation hub after Coimbatore, Tamil Nadu.

Question 9:India Steel 2019 Exhibition and Conference will be held in ____________ from 22nd to 24th January, 2019.
A. Pune
B. Kolkata
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: C

India Steel 2019 Exhibition and Conference will be held in Mumbai from 22nd to 24th January, 2019.

Question 10:Chess is believed to have originated in __________ sometime before the 7th century.
A. China
B. India
C. Japan
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: B

Chess is believed to have originated in India sometime before the 7th century. The game was derived from the Indian game chaturanga, which is also the likely ancestor of the Eastern strategy games xiangqi, janggi, and shogi. Chess reached Europe by the 9th century, due to the Umayyad conquest of Hispania. The pieces assumed their current powers in Spain in the late 15th century; the rules were standardized in the 19th century.

Daily Current Affairs: 21 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan.-1Jan.-2Jan.-3Jan.-4Jan.-5
Jan.-6Jan.-7Jan.-8Jan.-9Jan.-10
Jan.-11Jan.-12Jan.-13Jan.-14Jan.-15
Jan.-16Jan.-17Jan.-18Jan.-19Jan.-20
Jan.-21

Daily Current Affairs 21 January 2019 Current Affairs Quiz 21 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest