Current Affairs Quiz 21 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21 January 2020

Question 1:The 12th edition of National Tribal Youth Exchange Programme has started in _____________.
A. Puducherry
B. Goa
C. Mahabalipuram
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

The 12th edition of National Tribal Youth Exchange Programme has started in Puducherry.

Question 2:The 2nd edition of NIC Tech Conclave-2020 begins in New Delhi.
A. New Delhi
B. Jaipur
C. Mumbai
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

The 2nd edition of NIC Tech Conclave-2020 begins in New Delhi. Theme: ‘Technologies for Next-Gen Governance’.

Question 3:The first edition of ‘The Global Social Mobility Report 2020’ was released by ____________.
A. WTO
B. IMF
C. WB
D. WEF

Answer and Explanation

Answer: D

The first edition of ‘The Global Social Mobility Report 2020’ was released by World Economic Forum.

Question 4:Union Minister of ____________ Arjun Munda was elected as President of the suspended Archery Association of India.
A. Labour and Employment
B. Rural Development
C. Youth Affairs and Sports
D. Tribal Affairs

Answer and Explanation

Answer: D

Union Minister of Tribal Affairs Arjun Munda was elected as President of the suspended Archery Association of India.

Question 5:IMF has cut India’s Projected Growth Rate for 2019-20 to __________ and has projected 5.8% growth in next fiscal.
A. 4.8%
B. 4.9%
C. 5.0%
D. 5.1%

Answer and Explanation

Answer: A

IMF has cut India’s Projected Growth Rate for 2019-20 to 4.8% and has projected 5.8% growth in next fiscal.

Question 6:Where is the Headquarters of World Gold Council?
A. Vienna
B. Paris
C. London
D. Berlin

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: London, United Kingdom || CEO: David Tait || President: David Harquail || Founded: 1987 || Subsidiary: World Gold Council, Research Division

Question 7:Who is the CEO of Zomato?
A. Sanjay Kumaran
B. Farrhad Acidwalla
C. Deepinder Goyal
D. Suhas Gopinath

Answer and Explanation

Answer: C

Zomato CEO: Deepinder Goyal.

Question 8:Australia has conferred its highest civilian honour ‘The Order of Australia honour’ on _____________.
A. Roshni Nadar
B. Shobhana Bhartia
C. Chanda Kochhar
D. Kiran Mazumdar-Shaw

Answer and Explanation

Answer: D

Australia has conferred its highest civilian honour ‘The Order of Australia honour’ on Kiran Mazumdar-Shaw

Question 9:Indian Air Force has inducted its first squadron of ___________ aircraft.
A. Sukhoi-30 MKI
B. Sukhoi-50 MKI
C. Sukhoi-60 MKI
D. Sukhoi-20 MKI

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Air Force has inducted its first squadron of Sukhoi-30 MKI aircraft.

Question 10:India has ranked has ___________ position with a score of 42.7 in ‘The Global Social Mobility Report 2020’.
A. 77th
B. 76th
C. 78th
D. 79th

Answer and Explanation

Answer: B

India has ranked has 76th position with a score of 42.7 in ‘The Global Social Mobility Report 2020’.

Daily Current Affairs: 21 January

Daily Current Affairs 21 January 2020 Current Affairs Quiz 21 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest