Content Ad 002

Current Affairs Quiz 22th January 2023

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22th January 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22th January 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22th January 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 22th January 2023

Question 1:
Who will be the chief guest at India’s Republic Day celebrations in 2023?

A) President of China
B) President of Russia
C) President of USA
D) President Abdel Fattah el-Sisi of Egypt

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The President of Egypt, Abdel Fattah el-Sisi, will be the honored guest at India’s Republic Day celebrations in 2023.

Question 2:
What is notable about the Civil Court station of the Pune Metro?

A) It is above ground.
B) It will be the smallest station in the Pune Metro system.
C) It will be Asia’s deepest underground station.
D) It is the first-ever metro station in Pune.

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Civil Court station of the Pune Metro will be Asia’s deepest underground station, at 33.1 metres (108.59 feet) below ground.

Question 3:
Where does India rank on the Global Firepower Index 2023?

A) First
B) Third
C) Fourth
D) Fifth

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: India is ranked fourth on the Global Firepower Index 2023.

Question 4:
Which country has been predicted by the World Bank to have the worst economy in South Asia in 2023?

A) India
B) Bangladesh
C) Pakistan
D) Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: According to a World Bank analysis, Pakistan is predicted to have the worst economy in South Asia in 2023.

Question 5:
Which institution was responsible for the development of the BharOS mobile operating system?

A) Indian Institute of Technology, Delhi
B) Indian Institute of Technology, Madras
C) Indian Institute of Science, Bangalore
D) Birla Institute of Technology, Mesra

Content Ad 03

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The BharOS mobile operating system was developed by a team incubated at the Indian Institute of Technology in Madras.

Question 6:
Who recently announced their retirement from all forms of cricket?

A) Jacques Kallis
B) Dinesh Ramdin
C) Ben Stokes
D) Hashim Amla

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: South African cricketer Hashim Amla announced his retirement from all forms of the sport.

Question 7:
Which cricketer is the second-highest run-scorer in South Africa’s Test history?

A) Faf du Plessis
B) Hashim Amla
C) AB de Villiers
D) Jacques Kallis

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Hashim Amla is the second-highest run-scorer in South Africa’s Test history, second only to Jacques Kallis.

Question 8:
Who among the following athletes has not recently retired?

A) Gareth Bale
B) Hugo Lloris
C) Ben Stokes
D) Eoin Morgan

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Ben Stokes has not been listed as having recently retired among the provided options.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img