Current Affairs Quiz 23 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23 January 2020

Question 1:Two applications of the ____________ ‘cVIGIL’ and ‘Voter Helpline App’ have won the eGovernance ‘Award of Excellence’ for the year 2019.
A. ECI
B. BJP
C. UIDAI
D. UPSC

Answer and Explanation

Answer: A

Two applications of the Election Commission of India ‘cVIGIL’ and ‘Voter Helpline App’ have won the eGovernance ‘Award of Excellence’ for the year 2019.

Question 2: Champions of Change Awards 2019 distributed by honorable ______________ at Vigyan Bhavan New Delhi.
A. Ram Nath Kovind
B. Pranab Mukherjee
C. Venkaiah Naidu
D. Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Champions of Change Awards 2019 distributed by honorable former president of India Shri Pranab Mukherjee at Vigyan Bhavan New Delhi. Hon’ble Pranab Mukherjee will Grace the occasion as Chief Guest.

Question 3:_______________ Government has launched Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana.
A. Uttar Pradesh
B. Gujarat
C. Madhya Pradesh
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh Government has launched Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana.

Question 4:In the World Economic Situation and Prospects (WESP) 2020 report by United Nations, India’s GDP growth rate is projected at ________________ for the Fiscal Year 2019-20.
A. 5.7%
B. 4.7%
C. 5.3%
D. 5.1%

Answer and Explanation

Answer: A

In the World Economic Situation and Prospects (WESP) 2020 report by United Nations, India’s GDP growth rate is projected at 5.7% for the Fiscal Year 2019-20.

Question 5:External Affairs Minister S. Jaishankar and President of _____________ Mahamadou Issoufou have inaugurated India’s first Mahatma Gandhi convention centre in _____________.
A. Niger
B. Chad
C. Nigeria
D. Mauritania

Answer and Explanation

Answer: A

External Affairs Minister S. Jaishankar and President of Niger Mahamadou Issoufou have inaugurated India’s first Mahatma Gandhi convention centre in Niger.

Question 6: _____________ has been appointed as CEO of Bank of Baroda.
A. Ranjan Chadha
B. Rajiv Chadha
C. Sanjiv Chadha
D. Sanjiv Guba

Answer and Explanation

Answer: C

Sanjiv Chadha has been appointed as CEO of Bank of Baroda. Headquarters: Vadodara || Hasmukh Adhia: (Chairman)

Question 7:Challa Sreenivasulu Setty has been appointed as the MD of _____________.
A. PNB
B. BOB
C. SBI
D. BOI

Answer and Explanation

Answer: C

Challa Sreenivasulu Setty has been appointed as the MD of SBI. Four MDs of SBI: Shri P. K. Gupta || Shri Dinesh Kumar Khara || Shri C.S. Setty || Shri Arijit Basu

Question 8:Where is the Headquarter of Canara Bank?
A. Bengaluru
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Lingam Venkata Prabhakar will be appointed as MD and CEO of Canara Bank headquartered in Bengaluru.

Question 9:Atanu Kumar Das has been appointed as MD and CEO of ____________.
A. BOI
B. UCO
C. UBI
D. CBI

Answer and Explanation

Answer: A

Atanu Kumar Das has been appointed as MD and CEO of Bank of India.

Question 10:______________ has distributed the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2020 at RashtrapatiBhavan, New Delhi.
A. Ram Nath Kovind
B. Pranab Mukherjee
C. Venkaiah Naidu
D. Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: A

President Kovind has distributed the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2020 at RashtrapatiBhavan, New Delhi.

Daily Current Affairs: 23 January

Daily Current Affairs 23 January 2020 Current Affairs Quiz 23 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest