Current Affairs Quiz January 24 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 24 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 24 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 24 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 24 January 2018

Question 1:Where will the 16th International Energy Forum Meet take place?
A. New Delhi
B. Tokyo
C. Paris
D. London

Answer and Explanation

Answer: A

The 16th International Energy Forum(IEF) Ministerial meeting will be hosted by GoI in New Delhi.

Question 2:Which trial court became the first to have a national Flag across the country?
A. Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Madras

Answer and Explanation

Answer: A

Patiala House Court in Delhi has become the first trial court to have permanent national Flag across the country, as said by the New Delhi Bar Association.

Question 3:After how many years Asia Steel International Conference takes place?
A. 1 year
B. 2 years
C. 3 years
D. 4 years

Answer and Explanation

Answer: C

Asia Steel International Conference is held every three years.

Question 4:Which country topped the Global Environmental Performance index?
A. Norway
B. Denmark
C. New Zealand
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: D

Switzerland has topped the Global Environmental Performance index.

Question 5:Which is the first lender to cross Rs 5 lakh crore mark in market capitalization?
A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Yes Bank
D. City Bank

Answer and Explanation

Answer: B

HDFC Bank is the first lender to cross Rs 5 lakh crore mark in market capitalization.

Question 6:Who has the world record for playing the most balls to score 1st run?
A. Cheteshwar Pujara
B. Rajesh Chouhan
C. L Malinga
D. John Murray

Answer and Explanation

Answer: D

John Murray holds the record for playing the most balls(80) to open his account.

Question 7:What is the rank of India in Global Environmental Performance index?
A. 126
B. 143
C. 156
D. 177

Answer and Explanation

Answer: D

India ranked 177 among 180 countries in curbing environmental pollution in Global Environmental Performance index.

Question 8:Who became director of Vikram Sarabhai Space Centre?
A. K Sivan
B. S Somnath
C. A Reddy
D. P Kumar

Answer and Explanation

Answer: B

S Somnath, ISRO’s Liquid Propulsion Systems Center(LPSC) director, now became director of Vikram Sarabhai Space Center. He replaced K Sivan.

Question 9:what is the grace period given by IBRD for the 120 million dollars loan to Uttarakhand?
A. 4 years
B. 5 years
C. 7 years
D. 10 years

Answer and Explanation

Answer: B The 120 million dollars loan from the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and has grace period of 5 years.

Question 10:Who created a new national record in clean and jerk to a gold medal in the 63kg women’s category?
A. Rakhi Halder
B. Karnam Malleswari
C. Geeta Kumari
D. Sakshi Malik

Answer and Explanation

Answer: A

Lifter Rakhi Halder created a new national record in clean and jerk to a gold medal in the 63kg women’s category in the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships, in Mangaluru, Karnataka.

Daily Current Affairs: 24 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12
Jan-13Jan-14Jan-15Jan-16
Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24
Jan-25

Daily Current Affairs 24 january 2018 Current Affairs Quiz january 24 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest