Current Affairs Quiz 24 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 24 January 2019

Question 1: The Defence Research and Development Organisation is an agency of the Government of India, charged with the military’s research and development, headquartered in ___________, India.
A. Pune
B. Mumbai
C. Bangalore
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: New Delhi || Founded: 1958 || Motto: बलस्य मूलं विज्ञानम्; “Strength’s Origin is in Science” || Minister responsible: Nirmala Sitharaman, Minister of Defence

Question 2: Who is the CEO of Bloomberg Inc.?
A. James Bloomberg
B. Michael Bloomberg
C. Kevin Bloomberg
D. David Bloomberg

Answer and Explanation

Answer: B

CEO: Michael Bloomberg || Headquarters: New York City, New York, United States.

Question 3: Who is the CEO of CRISIL?
A. Ashu Suyash
B. Anshu Suresh
C. Ashu Suresh
D. Anshu Suyash

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Mumbai || CEO: Ashu Suyash || Subsidiaries: CRISIL Ratings, Irevna || Parent organization: Standard & Poor’s International, LLC

Question 4: Where is the headquarter of Bharti Airtel?
A. Pune
B. Mumbai
C. Bangalore
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

CEO: Gopal Vittal || Headquarters: New Delhi || Parent organizations: Bharti Enterprises (64%), Singapore Telecommunications Limited (36%) || Subsidiaries: Telenor India, Robi Axiata Limited, Airtel digital TV

Question 5: Which state has the largest coastline in India?
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat has the longest mainland coastline in India. || The total length of India’s coastline is 7516.6 kilometers. || The Arabian Sea gives the state of Gujarat its extensive coastline. || Andhra Pradesh has the second longest mainland coastline with a total length of 974 kilometers.

Question 6: Who is the Prime Minister of Canada.
A. Andrew Scheer
B. Pierre Trudeau
C. Justin Trudeau
D. Sophie Grégoire Trudeau

Answer and Explanation

Answer: C

Justin Pierre James Trudeau PC MP is a Canadian politician serving as the 23rd prime minister of Canada since 2015 and leader of the Liberal Party since 2013.

Question 7: What is the theme of National Girl Child Day?
A. Empowering Girl Child for a Greater Tomorrow
B. Empowering Girl Child for a Brighter Tomorrow
C. Empowering Girls for a Brighter Tomorrow
D. Empowering Girls for a Greater Tomorrow

Answer and Explanation

Answer: C

National Girl Child Day:- 24 Jan || Theme :- ‘Empowering Girls for a Brighter Tomorrow’.

Question 8: Indian Institute of Technology __________, Punjab has developed an Android App named “Roshni”.
A. Ropar
B. Indore
C. Jammu
D. Mohali

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Institute of Technology Ropar, Punjab has developed an Android App named “Roshni”.It uses Image Processing and Analytics to assist visually impaired people in determining denomination of currency notes.

Question 9: Indian Navy has commenced the largest ‘Coastal Defence Exercise: ____________’ off the Indian coast.
A. OCEAN VIGIL
B. E VIGIL
C. SEA VIGIL
D. C VIGIL

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Navy has commenced the largest ‘Coastal Defence Exercise: SEA VIGIL’ off the Indian coast.

Question 10: ISRO will launch Military Satellite Microsat-R at the Satish Dhawan Space Centre, ___________ as its first mission of 2019.
A. Kochi
B. Sriharikota
C. Bangalore
D. Vizag

Answer and Explanation

Answer: B

ISRO will launch Military Satellite Microsat-R at the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota as its first mission of 2019.

Daily Current Affairs: 24 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 24 January 2019 Current Affairs Quiz 24 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest