Current Affairs Quiz 25 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 25 January 2019

Question 1: Where is the headquarter of US-India Business Council?
A. Washington
B. New York
C. Chicago
D. Texas

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: 1975 || Headquarters: Washington DC || Key person: Nisha Desai Biswal (Chairman) || Type of business: Non-profit organisation

Question 2: Where is the headquarter of Central Bank of Pakistan?
A. Lahore
B. Karachi
C. Multan
D. Islamabad

Answer and Explanation

Answer: B

Currency: Pakistani rupee || President: Tariq Bajwa || Headquarters: Karachi, Pakistan || Founded: 1 July 1948 || Central bank of: Pakistan || Jurisdiction: Pakistan

Question 3: What is the theme of National Voters Day Theme 2019 ?
A. Assessable Elections
B. Easy Registration, Easy Correction
C. No Voter to be left behind
D. Empowering Young and Future Voters

Answer and Explanation

Answer: C

National Voters Day Theme 2019: “No Voter to be left behind” || Theme 2018: “Assessable Elections”

Question 4: South Africa President _______________ will be Chief Guest at Republic-Day Parade of India.
A. Cyril Ramaphosa
B. Jacob Zuma
C. Thabo Mbeki
D. Mmusi Maimane

Answer and Explanation

Answer: A

South Africa President Cyril Ramaphosa will be Chief Guest at Republic-Day Parade of India.

Question 5: The 27th Saraswati Samman was conferred upon ___________ poet Sitanshu Yashaschandra for “Vakhar” (Poetry collection).
A. Tamil
B. Kannada
C. Marathi
D. Gujarati

Answer and Explanation

Answer: D

The 27th Saraswati Samman was conferred upon Gujarati poet Sitanshu Yashaschandra for “Vakhar” (Poetry collection).

Question 6: Jawaharlal Nehru Port Trust at _____________ position, has become India’s only port to in the List of top 30 Global Container Ports by Lloyds Report.
A. 30th
B. 29th
C. 28th
D. 27th

Answer and Explanation

Answer: C

Jawaharlal Nehru Port Trust at 28th position, has become India’s only port to in the List of top 30 Global Container Ports by Lloyds Report.

Question 7: International Day of Education was observed on _____________ for the first time.
A. 26 January
B. 25 January
C. 24 January
D. 23 January

Answer and Explanation

Answer: C

On 3 December 2018, the United Nations General Assembly adopted 24 January as International Day of Education.

Question 8: RBI has approved the appointment of Ravneet Singh Gill as the MD and CEO of Yes Bank replacing ___________.
A. Rana Kapoor
B. Raman Kapoor
C. Ashok Kapoor
D. Mahesh Kapoor

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has approved the appointment of Ravneet Singh Gill as the MD and CEO of Yes Bank. Yes Bank Limited is India’s fourth largest private sector bank, founded by Rana Kapoor and Ashok Kapur in 2004. It primarily operates as a corporate bank, with retail banking and asset management as subsidiary functions.

Question 9: India’s Polar Satellite Launch Vehicle _____________ successfully injected Microsat-R and Kalamsat-V2 satellites into their designated orbits.
A. PSLV-A44
B. PSLV-B44
C. PSLV-C44
D. PSLV-D44

Answer and Explanation

Answer: C

India’s Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C44) successfully injected Microsat-R and Kalamsat-V2 satellites into their designated orbits.

Question 10: _____________ has been appointed CEO of Interglobe Aviation, which operates IndiGo.
A. Ranoj Datta
B. Ranvijoy Dutta
C. Ronjoy Datta
D. Ronojoy Dutta

Answer and Explanation

Answer: D

Ronojoy Dutta has been appointed CEO of Interglobe Aviation, which operates IndiGo.

Daily Current Affairs: 25 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 25 January 2019 Current Affairs Quiz 25 January 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest