Current Affairs Quiz 25 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 25 January 2020

Question 1:National Voters’ Day is celebrated on_________
A. 25th January
B. 24th January
C. 26th January
D. 23th January

Answer and Explanation

Answer: A

In order to encourage more young voters to take part in the political process, Government of India has decided to celebrate January 25 every year as “National Voters’ Day”.

Question 2:__________ has become first state to implement agricultural land leasing policy.
A. Uttar Pradesh
B. Uttarakhand
C. Punjab
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: B

Uttarakhand has become first state to implement agricultural land leasing policy.

Question 3:India’s first university for transgender community will be opened in Fazilnagar block of Kushinagar district in ___________.
A. West Bengal
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

India’s first university for transgender community will be opened in Fazilnagar block of Kushinagar district in Uttar Pradesh.

Question 4:Union Minister Mansukh Mandaviya has participated in the United Nations AIDS (UNAIDS) programme at the World Economic Forum in Davos, _____________.
A. Switzerland
B. Austria
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

Union Minister Mansukh Mandaviya has participated in the United Nations AIDS (UNAIDS) programme at the World Economic Forum in Davos, Switzerland.

Question 5: India is ranked _________ in Carbon Disclosure Project 2019 which is an annual report on carbon reduction activities, Carbon Disclosure Project 2019 report was released by the London based global non-profit organization CDP Worldwide Company.
A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

India is ranked 5th in Carbon Disclosure Project 2019 which is an annual report on carbon reduction activities, Carbon Disclosure Project 2019 report was released by the London based global non-profit organization CDP Worldwide Company.

Question 6: Andrew Bailey is named as _________ Governor to guide through Brexit.
A. Central Bank of Landon
B. Metro Bank
C. Bank of England
D. Central Bank of England

Answer and Explanation

Answer: C

Andrew Bailey is named as Bank of England Governor to guide through Brexit.

Question 7:According to UN’s International Labour Organization report, Global unemployment is projected to increase by around 5 million in ___________.
A. 2021
B. 2022
C. 2020
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: C

According to UN’s International Labour Organization report, Global unemployment is projected to increase by around 5 million in 2020.

Question 8:_______________ has launched a blockchain-technology based payment system ‘Vajra Platform’.
A. NPCI
B. RBI
C. BBPS
D. CCI

Answer and Explanation

Answer: A

National Payments Corporation of India has launched a blockchain-technology based payment system ‘Vajra Platform’.

Question 9:Punit Sood has been appointed as the Head of ___________ India.
A. RBS
B. DBS
C. BOS
D. Citi

Answer and Explanation

Answer: A

Punit Sood has been appointed as the Head of Royal Bank of Scotland (RBS) India.

Question 10:_________ m-pesa’s certificate of authorisation is cancelled by RBI.
A. Idea
B. Vodafone
C. Airtel
D. Jio

Answer and Explanation

Answer: B

Vodafone m-pesa’s certificate of authorisation is cancelled by RBI.

Daily Current Affairs: 25 January

Daily Current Affairs 25 January 2020 Current Affairs Quiz 25 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest