Content Ad 002

Current Affairs Quiz 25th January 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25th January2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 25th January2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 25th January2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 25th January2024

 

 

Question 1:

Who launched the ‘Hamara Samvidhan, Hamara Samman’ campaign?

A) President Droupadi Murmu

B) Prime Minister Narendra Modi

C) Vice President Shri Jagdeep Dhankhar

D) Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Vice President Shri Jagdeep Dhankhar launched the ‘Hamara Samvidhan, Hamara Samman’ campaign.

 

 

Question 2:

Where was the 14th All India Police Commando Competition held?

A) Bhopal

Content Ad 03

B) Visakhapatnam

C) Mumbai

D) Delhi

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The 14th All India Police Commando Competition was held in Visakhapatnam.

 

 

Question 3:

What is the theme for National Tourism Day 2024?

A) EcoFriendly Travel

B) Sustainable Journeys, Timeless Memories

C) Cultural Heritage of India

D) Touring the Future

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme for National Tourism Day 2024 is ‘Sustainable Journeys, Timeless Memories’.

 

 

Question 4:

Who has been appointed as a Supreme Court judge recently?

A) Justice B. N. Srikrishna

B) Justice Prasanna B Varale

C) Justice Dhananjaya Y. Chandrachud

D) Justice R. F. Nariman

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Justice Prasanna B Varale, the then Chief Justice of the Karnataka High Court, was appointed as a Supreme Court judge.

 

 

Question 5:

Which country is set to open its firstever alcohol store for diplomats?

A) Iran

B) Qatar

C) Saudi Arabia

D) Kuwait

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Saudi Arabia is set to open its firstever alcohol store, exclusively for diplomats.

 

 

Question 6:

What is the objective of the Kaushal Bhawan initiative?

A) Promoting Environmental Sustainability

B) Enhancing Youth Skill Development

C) Boosting Agricultural Production

D) Advancing Technological Innovation

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The objective of the Kaushal Bhawan initiative is to enhance skill development among the youth.

 

 

Question 7:

Which Indian cricketer received the Polly Umrigar Award for Best International Cricketer – Men?

A) Virat Kohli

B) MS Dhoni

C) Jasprit Bumrah

D) Rohit Sharma

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Jasprit Bumrah received the Polly Umrigar Award for Best International Cricketer – Men.

 

 

Question 8:

Where is India’s second VLF communication transmission station for the Navy being set up?

A) Gujarat

B) Maharashtra

C) West Bengal

D) Telangana

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The Indian Navy’s second VLF communication transmission station is being set up in Telangana.

 

 

Question 9:

Who won their first international title at WTT Feeder Corpus Christi 2024?

A) Manika Batra

B) Sreeja Akula

C) Sharath Kamal

D) Pankaj Advani

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Sreeja Akula won her first international title at the WTT Feeder Corpus Christi 2024.

 

 

Question 10:

What is the name of India’s first Large Language Model launched by CoRover.ai?

A) IndiaNLP

B) BharatAI

C) BharatGPT

D) IndLangModel

Answer and</p> <p>Explanation

Answer: C

  • Explanation: BharatGPT is India’s first Large Language Model launched by CoRover.ai.

 

 

Question 11:

Which state in India began a comprehensive caste census recently?

A) Bihar

B) Kerala

C) Maharashtra

D) Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Andhra Pradesh began a comprehensive caste census.

 

 

Question 12:

Which Indian state announced the establishment of the world’s first ‘Black Tiger Safari’?

A) West Bengal

B) Odisha

C) Karnataka

D) Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Odisha announced the establishment of the world’s first ‘Black Tiger Safari’.

 

 

Question 13:

What is the direct taxtoGDP ratio for FY23 according to the CBDT?

A) 4.5%

B) 5.5%

C) 6.11%

D) 7.2%

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: According to the CBDT, the direct taxtoGDP ratio for FY23 is 6.11%.

 

 

Question 14:

Who were honored with the Col CK Nayudu Lifetime Achievement Awards?

A) Sunil Gavaskar and Kapil Dev

B) Anil Kumble and VVS Laxman

C) Ravi Shastri and Farokh Engineer

D) Sourav Ganguly and Rahul Dravid

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Ravi Shastri and Farokh Engineer were honored with the Col CK Nayudu Lifetime Achievement Awards.

 

 

Question 15:

What was the focus of the trination air exercise ‘Desert Knight’?

A) AntiPiracy Operations

B) Humanitarian Aid

C) Operational Tactics and Coordination

D) Climate Change Research

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The focus of the ‘Desert Knight’ exercise was on operational tactics and coordination in complex air scenarios.

 

 

Question 16:

With which country did India sign an IT Cooperation MoU?

A) Japan

B) Oman

C) Australia

D) Germany

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: India signed an IT Cooperation MoU with Oman.

 

 

Question 17:

Which city was ranked 5th in the Swachh Survekshan 2023?

A) Indore

B) Bhopal

C) Surat

D) Mysore

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Bhopal was ranked 5th in cleanliness in the Swachh Survekshan 2023.

 

 

Question 18:

What is the contract value signed between the Indian Defence Ministry and MDL for Fast Patrol Vessels?

A) Rs 850 crore

B) Rs 1,070 crore

C) Rs 1,200 crore

D) Rs 950 crore

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The contract value between the Indian Defence Ministry and MDL for Fast Patrol Vessels is Rs 1,070 crore.

 

 

Question 19:

Which country’s cricketer, Bas de Leede, was named ICC Men’s Associate Cricketer of the Year?

A) Netherlands

B) Ireland

C) Scotland

D) Canada

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Bas de Leede from the Netherlands was named the ICC Men’s Associate Cricketer of the Year.

 

 

Question 20:

What was Norman Jewison best known for?

A) Writing novels

B) Directing films

C) Acting in theatre

D) Composing music

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Norman Jewison was renowned for directing films, including the classic ‘In the Heat of the Night’.
Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update