Current Affairs Quiz 26 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 26 January 2019

Question 1: Who among the following is the first Bharat Ratna Awardee?
A. C. Rajagopalachari
B. Sarvepalli Radhakrishnan
C. C. V. Raman
D. All of the above

Answer and Explanation

Answer: D

Bharat Ratna Award: – Established :- 1954 || First awarded :- 1954 || C. Rajagopalachari , Sarvepalli Radhakrishnan , C. V. Raman

Question 2: Krishna Sobti in _________________ received the Jnanpith Award for her contribution to Indian literature.
A. 2018
B. 2017
C. 2019
D. 2016

Answer and Explanation

Answer: B

Krishna Sobti was an Indian Hindi-language fiction writer and essayist. She won the Sahitya Akademi Award in 1980 for her novel Zindaginama and in 1996, was awarded the Sahitya Akademi Fellowship, the highest award of the Akademi. In 2017, she received the Jnanpith Award for her contribution to Indian literature.

Question 3: 26 January was chosen as the Republic day because it was on this day in _________________when Declaration of Indian Independence (Purna Swaraj) was proclaimed by the Indian National Congress.

A. 1942
B. 1935
C. 1931
D. 1930

Answer and Explanation

Answer: D

26 January was chosen as the Republic day because it was on this day in 1930 when Declaration of Indian Independence (Purna Swaraj) was proclaimed by the Indian National Congress as opposed to the Dominion status offered by British Regime.

Question 4: Lieutenant ________________has become the first woman for leading an all-men Army contingent in Republic Day parade.
A. Bhavana Kasturi
B. Bhavana Kumari
C. Bhavana Kasta
D. Bhavana Kunwar

Answer and Explanation

Answer: A

Lieutenant Bhavana Kasturi has become the first woman for leading an all-men Army contingent in Republic Day parade.

Question 5: What is the currency of Malaysia?.
A. Peso
B. Rupiah
C. Baht
D. Ringgit

Answer and Explanation

Answer: D

Capital: Kuala Lumpur || Currency: Malaysian ringgit.

Question 6: The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in ____________. .
A. NATO
B. UK
C. USA
D. Euro

Answer and Explanation

Answer: C

The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States.

Question 7: _______________ will get a new Muslim Autonomous Region ‘ Bangsamoro Autonomous Region’ after referendum in the country.
A. Indonesia
B. Malaysia
C. Philippines
D. Bali

Answer and Explanation

Answer: C

Philippines will get a new Muslim Autonomous Region ‘ Bangsamoro Autonomous Region’ after referendum in the country.

Question 8: Who is the President of Pakistan?
A. Arif Alvi
B. Imran Khan
C. Arif Mo Khosla
D. Arif Alam

Answer and Explanation

Answer: A

Currencies: Pakistani rupee || Capital: Islamabad || Prime minister: Imran Khan || President: Arif Alvi.

Question 9: India with ___________in 2019-20, may continue to remain the World’s Fastest-Growing Large Economy in 2019 and in 2020, According to World Economic Situation and Prospects 2019 Report.
A. 7.6%
B. 7.8%
C. 7.7%
D. 7.5%

Answer and Explanation

Answer: A

India with 7.6% in 2019-20, may continue to remain the World’s Fastest-Growing Large Economy in 2019 and in 2020, According to World Economic Situation and Prospects 2019 Report.

Question 10: Renault Group is a __________multinational automobile manufacturer established in 1899.
A. German
B. French
C. British
D. Spanish

Answer and Explanation

Answer: B

Groupe Renault is a French multinational automobile manufacturer established in 1899. The company produces a range of cars and vans, and in the past has manufactured trucks, tractors, tanks, buses/coaches and auto-rail vehicles.

Daily Current Affairs: 26 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 26 January 2019 Current Affairs Quiz 26 January 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest