Current Affairs Quiz 26 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26 January 2020

Question 1:Brazilian President J. M. Bolsonaro has been invited as the Chief Guest on India’s __________ Republic Day celebrations
A. 71st
B. 70th
C. 75th
D. 73rd

Answer and Explanation

Answer: A

Brazilian President J. M. Bolsonaro has been invited as the Chief Guest on India’s 71st Republic Day celebrations

Question 2: The 44th edition of International Kolkata Book Fair has started with ____________ as the focal theme country.
A. Japan
B. Russia
C. China
D. South Korea

Answer and Explanation

Answer: B

The 44th edition of International Kolkata Book Fair has started with Russia as the focal theme country.

Question 3:National Girl Child Day is celebrated by India every year on __________.
A. 24th January
B. 25th January
C. 26th January
D. 27th January

Answer and Explanation

Answer: A

National Girl Child Day is celebrated by India every year on 24th January. Aim: To spread awareness about the rights of a girl child.

Question 4:Indian Navy has signed an MoU with the ______________ for sharing seabed sediments data, products and expertise regarding naval application in meteorology and oceanography
A. Geological Survey of India
B. Coastal Survey of India
C. Border Survey of India
D. Maritime Survey of India

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Navy has signed an MoU with the Geological Survey of India (GSI) for sharing seabed sediments data, products and expertise regarding naval application in meteorology and oceanography.

Question 5:Katerina Sakellaropoulou has been elected as the first female president of ____________.
A. Greece
B. Italy
C. Poland
D. Cyprus

Answer and Explanation

Answer: A

Katerina Sakellaropoulou has been elected as the first female president of Greece.

Question 6:India has been placed at _____________ position among 167 countries in the 12th edition of ‘Democracy Index 2019’ and was included in flawed democracy.
A. 59th
B. 55th
C. 51st
D. 53rd

Answer and Explanation

Answer: C

India has been placed at 51st position among 167 countries in the 12th edition of ‘Democracy Index 2019’ and was included in flawed democracy.

Question 7:RBI has increased the investment limit for Foreign Portfolio Investors from 20% to ___________ in Government and Corporate Bonds.
A. 27%
B. 25%
C. 30%
D. 23%

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has increased the investment limit for Foreign Portfolio Investors from 20% to 30% in Government and Corporate Bonds.

Question 8:______________ has topped the medal tally of Khelo India Youth Games 2020 with 256 medals including 78 Golds.
A. Maharashtra
B. Haryana
C. Punjab
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra has topped the medal tally of Khelo India Youth Games 2020 with 256 medals including 78 Golds.

Question 9:ISRO will send robot _____________ in unmanned Gaganyaan spacecraft ahead of human spaceflight.
A. Vyomamitra
B. Vayumitra
C. Yuvamitra
D. Youthmitra

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO will send robot ‘Vyomamitra’ in unmanned Gaganyaan spacecraft ahead of human spaceflight.

Question 10:The United Nations General Assembly proclaimed _______________ as International Day of Education, in celebration of the role of education for peace and development.
A. 24th January
B. 25th January
C. 26th January
D. 27th January

Answer and Explanation

Answer: A

The United Nations General Assembly proclaimed 24 January as International Day of Education, in celebration of the role of education for peace and development.

Daily Current Affairs: 26 January

Daily Current Affairs 26 January 2020 Current Affairs Quiz 26 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest