Current Affairs Quiz January 27 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 27 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 27 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 27 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 27 January 2018

Question 1:When was Atal Pension Yojana launched?
A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: B

The Atal Pension Yojana was launched in 2015 by PM Narendra Modi.

Question 2:Which state launched ’Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana’?
A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Haryana
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: D

Amarinder Singh, Punjab CM, launched ’Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana’ which is aimed at the inclusive growth of the distressed sections of the society.

Question 3:Which picture is presented on the commemorative postage stamps released by India and Vietnam?
A. Konark Temple
B. Sanchi Stupa
C. Gomateshwar statue
D. Madurai Temple

Answer and Explanation

Answer: B

The stamps released carry picture of Sanchi Stupa. Also Thein Mu Pagoda picture is present on the stamps.

Question 4:Who is the founder of the coffee giant Starbucks?
A. Tim Cook
B. Larry Page
C. Howard Schultz
D. Sergey Brin

Answer and Explanation

Answer: C

Howard Schultz is the founder of Starbucks. He recently said that Starbucks was not adopting or investing in any crypto-currency.

Question 5:Which is the 10th largest crypto-currency by market value?
A. NEM
B. Ethereum
C. Ripple
D. Cardano

Answer and Explanation

Answer: A

NEM, 10th largest cypto-currency by market value, fell 11% over a 24-hour period following the hack that took place.

Question 6:Where are the headquarters of BlockEx located?
A. London
B. Washington DC
C. California
D. Sweden

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters of BlockEx are at London. BlockEx provides a financial exchange platform for blockchain based digital assets.

Question 7:Which compatriot has Saina Nehwal beaten to reach the semifinal of Indonesia Masters Super 500 tournament?
A. PV Sindhu
B. Jwala Gutta
C. Ashwini Ponappa
D. Dhanya Nair

Answer and Explanation

Answer: A

Saina has beaten compatriot PV Sindhu to reach the semifinal. She will face either of Tai Tzu Ying of Chinese Taipei or China’s He Bingjiao in her sixth final of Indonesia Masters Super 500 tournament.

Question 8:By beating which team, India has secured place in the final of the second leg of the Four Nations Invitational Tournament?
A. South Korea
B. Japan
C. China
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: B India beat Japan 4-2 in the second leg of the Four Nations Invitational Tournament in New Zealand and secured a place in the final.

Question 9:How many Payments Banks have received the license from the RBI to start their operations of Atal Pension Yojana?
A. 9
B. 10
C. 11
D. 12

Answer and Explanation

Answer: C There are 11 Payments banks and 10 Small Finance banks that have received the license from the RBI to start their operations.

Question 10:How much percent growth was there in carrying passengers by AirAsia India in Q3?
A. 65%
B. 69%
C. 73%
D. 79%

Answer and Explanation

Answer: D

AirAsia India carried 1.42 million passengers in the December quarter, a growth of 79% over the same period last fiscal.

Daily Current Affairs: 27 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12
Jan-13Jan-14Jan-15Jan-16
Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24
Jan-25Jan-26Jan-27Jan-28
Jan-29

Daily Current Affairs 27 january 2018 Current Affairs Quiz january 27 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]