Current Affairs Quiz January 28 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 28 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 28 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 28 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 28 January 2018

Question 1:Which word has been declared as the ‘Hindi Word of the Year 2017’?
A. Aadhar
B. Vikas
C. Swachh
D. Notebandi

Answer and Explanation

Answer: A

‘Aadhar’ has been declared as the ‘Hindi Word of the Year 2017’ at the Jaipur Literature Festival by the Oxford Dictionaries.

Question 2:Which state launched ‘Shakti’ app for women’s safety?
A. Gujarat
B. Himachal Pradesh
C. Haryana
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: B

Jai Ram Thakur, Himachal Pradesh CM, launched the ‘Shakti’ app for women’s safety in the state. It was developed by the National Informatics Centre(NIC) of the Himachal Pradesh government.

Question 3:In which state is the women-run Matunga Railway Station located ?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Telangana
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: D

It is located in Maharashtra. Recently, PM Narendra Modi praised Maharashtra’s Matunga Railway Station which is run by women during the first ‘Mann Ki Baat’ address this year.

Question 4:Who is the CEO of NITI Aayog?
A. Narendra Modi
B. Amitabh Kant
C. Amit Shah
D. Smriti Irani

Answer and Explanation

Answer: B Amitabh Kant is the CEO of NITI Aayog while Chairman of NITI Aayog is PM Narendra Modi.

Question 5:Which is the cheapest country as per the GoBankingRates survey?
A. Nigeria
B. India
C. South Africa
D. Sudan

Answer and Explanation

Answer: C

South Africa is the cheapest country while India is the second cheapest as per the GoBankingRates survey.

Question 6:Who won the Indonesia Masters Tournament?
A. Saina Nehwal
B. Tai Tzu Ying
C. PV Sindhu
D. Wang Yihan

Answer and Explanation

Answer: B

Tai Tzu Ying won the Indonesia Masters Tournament by defeating Saina Nehwal.

Question 7:How many Grand Slams have been won by Rohan Bopanna?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer and Explanation

Answer: A

Only 1 Grand Slam has been won by Rohan Bopanna i.e. at French Open last year.

Question 8:Who is the first player from Nepal to get into IPL?
A. Paras Khadka
B. Shakti Gauchan
C. Basanta Regmi
D. Sandeep Lamichhane

Answer and Explanation

Answer: D

Sandeep Lamichhane, 17-year old spinner, was bought by Delhi Daredevils, becoming the first Nepal player to be picked in IPL.

Question 9:Which documentary won the ‘US Grand Jury Prize:Documentary’ at Sundance?
A. Butterflies
B. Nancy
C. Kailash
D. Blaze

Answer and Explanation

Answer: C The documentary ‘Kailash’, about Nobel Peace Prize winner Kailash Satyarthi and his efforts to end child slavery, won the ‘US Grand Jury Prize: Documentary’ at Sundance.

Question 10:How many agreements has India and Cambodia signed in the field of cultural exchange?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer and Explanation

Answer: B

India and Cambodia has signed four agreements in the field of cultural exchange.

Daily Current Affairs: 28 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12
Jan-13Jan-14Jan-15Jan-16
Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24
Jan-25Jan-26Jan-27Jan-28
Jan-29

Daily Current Affairs 28 january 2018 Current Affairs Quiz january 28 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest