Current Affairs Quiz 28 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 28 January 2019

Question 1: State Bank of India was founded on 1 __________ 1955.
A. March
B. January
C. July
D. April

Answer and Explanation

Answer: C

Chairperson: Rajnish Kumar || Headquarters: Mumbai || Founded: 1 July 1955 || Subsidiaries: SBI Cards, SBI Life Insurance Company.

Question 2: Who is the Chairperson person of IRDAI?
A. Balram Singh Tomar
B. Subhash Chandra Khuntia
C. Sulabh Kumar Misra
D. Ajay Bairagi

Answer and Explanation

Answer: B

Website: irdai.gov.in || Founded: 1999 || Sector: Insurance || Headquarters: Hyderabad || Type: Statutory corporation || Chairperson: Subhash Chandra Khuntia

Question 3: Who is the CEO of BSNL?
A. Anupam Shrivastava
B. Anupama Shrivastava
C. Anup Shrivastava
D. Anu Shrivastava

Answer and Explanation

Answer: A

CEO: Shri Anupam Shrivastava || Headquarters: New Delhi || Founder: Government of India || Founded: 15 September 2000 || Subsidiary: BSNL Mobile || Parent organization: Government of India

Question 4: Who is the President of Ice Hockey Association of India ?
A. KL Kumar
B. Janardan Gahlot
C. Brijesh Misra
D. Amogh Kumar

Answer and Explanation

Answer: A

President: KL Kumar || IIHF membership: 27 April 1989

Question 5: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has appointed senior IPS officer ___________ as Director General of Indo-Tibetan Border Police (ITBP). He will succeed R K Pachnanda.
A. Abhishek Manu Singhvi
B. Ajit Doval
C. KG Pratap Singh
D. SS Deswal

Answer and Explanation

Answer: D

Motto: Shaurya – Dridhata – Karm Nishtha || General nature: Federal law enforcement || Headquarters: New Delhi || Founder: Government of India || Founded: 24 October 1962 || Minister responsible: Rajnath Singh, Union Home Minister

Question 6: ____________ from Nepal has become the youngest cricketer to score a half-century in international cricket at the age of 16 years and 146 days.
A. Rohit Patidar
B. Rohit Parth
C. Rohit Paudel
D. Rohit Neema

Answer and Explanation

Answer: C

Rohit Paudel from Nepal has become the youngest cricketer to score a half-century in international cricket at the age of 16 years and 146 days.

Question 7: The three-day music festival Sur Jahan Festival will be held in _________ from February 6.
A. Daman
B. Puducherry
C. Goa
D. Diu

Answer and Explanation

Answer: C

The three-day music festival Sur Jahan Festival will be held in Goa from February 6. || Theme :- ‘Music for all, music for peace’.

Question 8: The ___________ Edition of Jaipur Literature Festival has been concluded at royal Diggi palace Jaipur.
A. 12th
B. 13th
C. 14th
D. 15th

Answer and Explanation

Answer: A

The 12th Edition of Jaipur Literature Festival has been concluded at royal Diggi palace Jaipur.

Question 9: What is the Capital of Republic of Djibouti ?
A. Djibouti
B. Djiboutian City
C. Afar
D. Somali

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Djibouti || Currency: Djiboutian franc || Recognised national languages: Afar; Somali;

Question 10: Train 18 is an Indian semi-high speed intercity electric multiple unit. It was designed and built by Integral Coach Factory _________.
A. Mumbai
B. Chennai
C. Jamshedpur
D. Cochin

Answer and Explanation

Answer: B

Train 18 is an Indian semi-high speed intercity electric multiple unit. It was designed and built by Integral Coach Factory Chennai under the Indian government’s Make in India initiative over a span of 18 months.

Daily Current Affairs: 28 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 28 January 2019 Current Affairs Quiz 28 January 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest