Current Affairs Quiz 29 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 29 January 2019

Question 1: Who is the head of WHO?
A. Margaret Chan
B. Tedros Adhanom
C. Sania Nishtar
D. Meles Zenawi

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Geneva, Switzerland || Head: Tedros Adhanom || Founded: 7 April 1948 || Formation: 7 April 1948

Question 2: Where is the Headquarters of OECD?
A. Hague
B. Paris
C. Berlin
D. Madrid

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Paris, France || Founded: 30 September 1961 || Abbreviation: OECD; OCDE || Secretary-General: José Ángel Gurría || Official languages: English; French

Question 3: Who is the Parent organization for PISA?
A. OECD
B. UNESCO
C. UNICEF
D. UNSC

Answer and Explanation

Answer: A

Formation: 1997 || Purpose: Comparison of education attainment across the world || Main organ: PISA Governing Body (Chair – Michele Bruniges) || Parent organization: OECD || Official language: English and French || Headquarters: OECD Headquarters || Membership: 79 government education departments

Question 4: Where is the Headquarters of ICAR?
A. Varanasi
B. Lucknow
C. Jaipur
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

HQ: New Delhi || Founded: 16 July 1929 || Director: Dr Trilochan Mohapatra || President: Radha Mohan Singh

Question 5: Who was the winner of 2018 Davis Cup Tournament ?
A. Croatia
B. Spain
C. Germany
D. France

Answer and Explanation

Answer: A

Croatia defeated France in the finals of 2018 Davis Cup Tournament.

Question 6: Who is the CEO of BPCL?
A. Trilochan Mohapatra
B. S Radha
C. D Rajkumar
D. Abhishek Panda

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Mumbai || CEO: D. Rajkumar || Subsidiaries: BPCL Kochi Refinery

Question 7: The 2019 Davis Cup will be the 108th edition of the Davis Cup, a tournament between national teams in men’s tennis. It is sponsored by __________.
A. European Union
B. Bank of America
C. BNP Paribas
D. RBS

Answer and Explanation

Answer: C

The 2019 Davis Cup will be the 108th edition of the Davis Cup, a tournament between national teams in men’s tennis. It is sponsored by BNP Paribas.

Question 8: India has replaced ____________ as the world’s second-largest steel producing country.
A. Russia
B. USA
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: D

Acc. to a report by World Steel Association, India has replaced Japan as the world’s second-largest steel producing country.

Question 9: Data Privacy Day is an international holiday that occurs every ______________.
A. 28 January
B. 29 January
C. 27 January
D. 30 January

Answer and Explanation

Answer: A

Data Privacy Day is an international holiday that occurs every 28 January. It is currently observed in the United States, Canada, Israel and 47 European countries.

Question 10: ISB is ranked 1st in India and is the only B-school to figure in the top 25 in Financial Times Global MBA Rankings 2019 at ____________ Rank.
A. 25th
B. 24th
C. 23rd
D. 22nd

Answer and Explanation

Answer: B

ISB is ranked 1st in India and is the only B-school to figure in the top 25 in Financial Times Global MBA Rankings 2019 at 24th Rank.

Daily Current Affairs: 29 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan.-1Jan.-2Jan.-3Jan.-4Jan.-5
Jan.-6Jan.-7Jan.-8Jan.-9Jan.-10
Jan.-11Jan.-12Jan.-13Jan.-14Jan.-15
Jan.-16Jan.-17Jan.-18Jan.-19Jan.-20
Jan.-21Jan.-22Jan.-23Jan.-24Jan.-25
Jan.-26Jan.-27Jan.-28Jan.-29

Daily Current Affairs 29 January 2019 Current Affairs Quiz 29 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest