Current Affairs Quiz January 3 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 3 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 3 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 3 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 January 2018

Question 1:How much power does India’s largest rooftop solar plant, commissioned by Tata Power Solar, produce?
A. 40 MW
B. 20MW
C. 12MW
D. 7MW

Answer and Explanation

Answer: C

Tata Power Solar commissioned a 12MW solar rooftop project in Amritsar, Punjab which is India’s largest rooftop solar plant.

Question 2:For how many years non-permanent members of UNSC are elected by the General Assembly?
A. 5 years
B. 4 years
C. 3 years
D. 2 years

Answer and Explanation

Answer: D

The UNSC has 15 members, of which five members are permanent while ten non-permanent members are elected for two-year terms by the General Assembly.

Question 3:Which part of Turkey uses “bird language”, whistle language, as a means of communication?
A. Northern Turkey
B. Southern Turkey
C. Eastern Turkey
D. Western Turkey

Answer and Explanation

Answer: A

This “bird language” is unusual and very efficient whistle language used as a means of communication by villagers in remote northern Turkey.

Question 4:Which is the fourth-largest ethnic group in Middle-East?
A. Armenians
B. Ajam
C. Levantines
D. Kurds

Answer and Explanation

Answer: D Kurds are the fourth-largest ethnic group in Middle-East.

Question 5:Where is the headquarter of HSBC located?
A. Rome
B. Berlin
C. London
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: C

HSBC headquarters are at London.

Question 6:Against which cricket team Colin Munro smashed a 47-ball ton and became the first cricketer to hit 3 centuries in T20I cricket?
A. India
B. England
C. Australia
D. West Indies

Answer and Explanation

Answer: D

New Zealand opener Colin Munro became the first cricketer to hit 3 centuries in T20I cricket after smashing a 47-ball ton against West Indies.

Question 7:What is the rank of G Sathiyan, India’s Highest Ranked player in ITTF?
A. 51
B. 50
C. 49
D. 48

Answer and Explanation

Answer: C

The current ranking of G Sathiyan is 49. He surpassed his compatriot Sharath Kamal who has 51st rank.

Question 8:Which country has allowed Yuan for Bilateral trade and Investment activities?
A. Pakistan
B. Afghanistan
C. Japan
D. N Korea

Answer and Explanation

Answer: A

Yuan for Bilateral trade and Investment activities allowed by Pakistan.

Question 9: Which state government has recently decided to impose fine on open defecation?
A. Uttar Pradesh
B. Maharashtra
C. Madhya Pradesh
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: B According to the rules framed by the state govt of Maharashtra, a spot fine of Rs.500 will be imposed on people found defecating in open.

Question 10:Where was India’s second largest rooftop solar plant commissioned by GAIL?
A. Uttar Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

GAIL commissions India’s second largest rooftop solar plant in Uttar Pradesh.

Daily Current Affairs: 3 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4

Daily Current Affairs 3 january 2018 Current Affairs Quiz january 3 2018 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest