Current Affairs Quiz 3 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 January 2019

Question 1: Where is the headquarter of UNESCO?
A. France
B. Germany
C. Austria
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Paris, France || Head: Audrey Azoulay || Founded: 16 November 1945, London, United Kingdom || Formation: 4 November 1946; (72 years ago)

Question 2: LIC was founded on 1 September ___________.
A. 1951
B. 1956
C. 1961
D. 1971

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Mumbai || Founder: Government of India || Founded: 1 September 1956 || Subsidiaries: LIC Cards Services, LIC International, LIC Nepal

Question 3: Who is the founder of ISRO?
A. Vikram Sarabhai
B. HJ Bhabha
C. CV Raman
D. R Venkatraman

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Bengaluru || Founder: Vikram Sarabhai || Founded: 15 August 1969 || Director: Kailasavadivoo Sivan || Subsidiary: Vikram Sarabhai Space Centre

Question 4: What is the name of capital of Croatia?
A. Zagreb
B. Kuna
C. Croatian
D. Zagota

Answer and Explanation

Answer: A

About Croatia:- Capital: Zagreb || Currency: Croatian Kuna

Question 5: What is the currency of Qatar?
A. Riyal
B. Dinar
C. Peso
D. Baht

Answer and Explanation

Answer: A

Qatar Capital: Doha, Currency: Qatari riyal

Question 6: The __________ Edition of RR Lakshya Cup(Shooting) has been concluded at Lakshya Shooting Club, Karnala Sports Academy, Panvel, Navi Mumbai.
A. 12th
B. 11th
C. 10th
D. 9th

Answer and Explanation

Answer: C

The 10th Edition of RR Lakshya Cup(Shooting) has been concluded at Lakshya Shooting Club, Karnala Sports Academy, Panvel, Navi Mumbai.

Question 7: What is the fullform of NALSA?
A. National Legalise Service Authority
B. National Legalise Services Authority
C. National Legal Services Authority
D. National Legal Service Authority

Answer and Explanation

Answer: C

National Legal Services Authority of India was formed on 5 December 1995 under the authority of the Legal Services Authorities Act 1987. Its purpose is to provide free legal services to eligible candidates, and to organize Lok Adalats for speedy resolution of cases.

Question 8: __________ was sworn in as the 42nd president of Brazil.
A. Jair Bolsonaro
B. Tim Bolsonaro
C. Jair Bolson
D. Tim Bolson

Answer and Explanation

Answer: A

Jair Bolsonaro was sworn in as the 42nd president of Brazil.

Question 9: ____________ (IIT- Hyderabad chairman) Panal has suggested AICTE not to allow new Engineering colleges from 2020.
A. JTB Mohan Reddy
B. SKV Mohan Reddy
C. NTR Mohan Reddy
D. BVR Mohan Reddy

Answer and Explanation

Answer: D

BVR Mohan Reddy(IIT- Hyderabad chairman) Panal has suggested AICTE not to allow new Engineering colleges from 2020.

Question 10: Where is the headquarter of OPEC?
A. Oman
B. Austria
C. Qatar
D. Saudi Arabia

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Vienna, Austria || Founded: September 1960, Baghdad, Iraq || Founders: Juan Pablo Pérez Alfonzo, Abdullah Tariki || Secretary general: Mohammed Barkindo

Daily Current Affairs: 3 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan.-1Jan.-2Jan.-3

Daily Current Affairs 3 January 2019 Current Affairs Quiz 3 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest