Current Affairs Quiz 3 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 January 2020

Question 1:The ‘One Nation, One Ration Card’ facility has been started in __________ in the country.
A. 12 states
B. 13 states
C. 14 states
D. 15 states

Answer and Explanation

Answer: A

The ‘One Nation, One Ration Card’ facility has been started in 12 states in the country.

Question 2:University of Agricultural Sciences (UAS), ___________ will host the 107th edition of the Indian Science Congress.
A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

University of Agricultural Sciences (UAS), Bengaluru will host the 107th edition of the Indian Science Congress.

Question 3:Election Commission of India has launched a Political Parties Registration Tracking Management System. Who is the Chief Election Commissioner of India?
A. Sunil Arora
B. OP Rawat
C. AS Kiran Kumar
D. JC Mulchandani

Answer and Explanation

Answer: A

Election Commission of India has launched a Political Parties Registration Tracking Management System. Shri Sunil Arora takes over as new Chief Election Commissioner of India.

Question 4:Railway Protection Force has been renamed as _____________.
A. Indian Railway Protection Force Service
B. Indian Railway Police Force Service
C. Indian Railway Armed Force Service
D. Indian Railway Paramilitary Force Service

Answer and Explanation

Answer: A

Railway Protection Force has been renamed as Indian Railway Protection Force Service.

Question 5:The 14th edition of Global Healthcare Summit will be held in Vizag in _________.
A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024

Answer and Explanation

Answer: A

The 14th edition of Global Healthcare Summit will be held in Vizag in 2021.

Question 6:President of Nepal ______________ launched the “Visit Nepal Year 2020” Campaign.
A. Sher Bahadur Deuba
B. KP Sharma Oli
C. Bidhya Devi Bhandari
D. Pushpa Kamal Dahal

Answer and Explanation

Answer: C

President of Nepal Bidhya Devi Bhandari launched the “Visit Nepal Year 2020” Campaign.

Question 7:Appointments Committee of the Cabinet has approved the re-employment of _______________ as Chairman of Railway Board.
A. Vimal Kumar Yadav
B. Virendra Kumar Yadav
C. Vinod Kumar Yadav
D. Vikas Kumar Yadav

Answer and Explanation

Answer: C

Appointments Committee of the Cabinet has approved the re-employment of Vinod Kumar Yadav as Chairman of Railway Board.

Question 8:ISRO will establish a 2nd launch port in Thoothukodi district in ______________.
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO will establish a 2nd launch port in Thoothukodi district in Tamil Nadu.

Question 9:PM Modi dedicated to the nation ___________ Young Scientists Laboratories of DRDO, in Bengaluru.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi dedicated to the nation 5 Young Scientists Laboratories of DRDO, in Bengaluru. DRDO Young Scientist Laboratories (DYSLs) are located in five cities viz, Bengaluru, Mumbai, Chennai, Kolkata and Hyderabad.

Question 10:The __________ edition of the tournament will be held in Guwahati, Assam in January 2020.
A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th

Answer and Explanation

Answer: B

The 3rd edition of the tournament will be held in Guwahati, Assam in January 2020.

Daily Current Affairs: 3 January

Daily Current Affairs 3 January 2020 Current Affairs Quiz 3 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest