Current Affairs Quiz 30 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 January 2019

Question 1: Where is the headquarter of FSSAI?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) || Headquarters: New Delhi || Chairman: Preeti Sudan

Question 2: India’s 1st Geographical Indication store is installed at Goa International Airport in ______.
A. Panjim
B. Dabolim
C. Anjuna
D. Margoa

Answer and Explanation

Answer: B

India’s 1st Geographical Indication store is installed at Goa International Airport in Dabolim.

Question 3: Who is the Union Minister of Rural Development?
A. Narendra Singh Tomar
B. Ram Kripal Yadav
C. Gyani Singh
D. Manoj Sinha

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Rural Development: – Headquarters: New Delhi || Union Ministers: Narendra Singh Tomar || Minister of State: Ram Kripal Yadav

Question 4: ________________ was honoured as the ‘Best State Overall’ for its active participation in ‘Swasth Bharat Yatra’ Campaign.
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Tamil Nadu was honoured as the ‘Best State Overall’ for its active participation in ‘Swasth Bharat Yatra’ Campaign.

Question 5: India has improved its ranking in ‘CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX 2018’ for 2018 at 78th position (Score _________) out of 180 countries.
A. 43
B. 49
C. 45
D. 41

Answer and Explanation

Answer: D

India has improved its ranking in ‘CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX 2018’ for 2018 at 78th position (Score 41) out of 180 countries.

Question 6: _____________ has become the first Hindu woman to be appointed as a civil judge in Pakistan.
A. Neetu Kumari
B. Sumitra Kumari
C. Suman Kumari
D. Neelam Kumari

Answer and Explanation

Answer: C

Suman Kumari has become the first Hindu woman to be appointed as a civil judge in Pakistan.

Question 7: RBI will inject Rs ____________ into the system through purchase of Government Securities under Open Market Operations in February.
A. 38000 crore
B. 38500 crore
C. 37500 crore
D. 37000 crore

Answer and Explanation

Answer: C

RBI will inject Rs 37500 crore into the system through purchase of Government Securities under Open Market Operations in February.

Question 8: Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik has announced ‘Jiban Sampark’ project in partnership with __________ India.
A. UNICEF
B. UNESCO
C. ASIAN
D. SAARC

Answer and Explanation

Answer: A Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik has announced ‘Jiban Sampark’ project in partnership with UNICEF India.

Question 9: Where is the headquarter of Federal Bank?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarter: Aluva, Kerala || Tagline: Your perfect banking partner || MD and CEO : Shyam Srinivasan

Question 10: Almoez Ali from ___________ is the top scorer of the 2019 AFC Asian Cup tournament with eight goals.
A. UAE
B. Qatar
C. Saudi Arabia
D. Oman

Answer and Explanation

Answer: B

Almoez Ali from Qatar is the top scorer of the 2019 AFC Asian Cup tournament with eight goals.

Daily Current Affairs: 30 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 30 January 2019 Current Affairs Quiz 30 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest