Current Affairs Quiz 30 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30 January 2020

Question 1:___________ tableau has won the first prize at 71st Republic Day parade.
A. Assam
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Assam tableau has won the first prize at 71st Republic Day parade. The theme of Assam’s tableau was ‘Land of unique craftsmanship and culture’.

Question 2:Minister of Minority Affairs_______________ has penned a Hindi novel titled ‘Balwa’.
A. Arbaaz Hussain
B. Mukhtar Abbas Naqvi
C. Nasima Khatoon
D. Syed Shahnawaz Hussain

Answer and Explanation

Answer: B

Minister of Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi has penned a Hindi novel titled ‘Balwa’.

Question 3:________________ Newspaper has won the Election Commission of India’s award for its voter awareness and education campaign in 2019.
A. The Hindu Tamil
B. The Hindu Telugu
C. The Hindu Kannada
D. The Hindu Odia

Answer and Explanation

Answer: A

‘The Hindu Tamil’ Newspaper has won the Election Commission of India’s award for its voter awareness and education campaign in 2019.

Question 4:______________ announced as the Oxford Hindi Word of the Year 2019.
A. Samvidhaan
B. Loktantra
C. Bhartiya
D. Aajaadee

Answer and Explanation

Answer: A

‘Samvidhaan’ announced as the Oxford Hindi Word of the Year 2019.

Question 5:The Supreme Court of India allowed Indian Government to introduce the ______________ to suitable habitat in India.
A. African cheetah
B. African lion
C. African tiger
D. African panther

Answer and Explanation

Answer: A

The Supreme Court of India allowed Indian Government to introduce the African cheetah to suitable habitat in India.

Question 6:Apollo Hospitals Group in collaboration with ___________ has launched a ‘Health EMI Card’.
A. HDFC
B. Bajaj Allianz
C. Bajaj Finserv
D. Acko General

Answer and Explanation

Answer: C

Apollo Hospitals Group in collaboration with Bajaj Finserv has launched a ‘Health EMI Card’.

Question 7:_________ has rolled out a one-use ‘Virtual Card’ for its net banking users which allows them to make online payments without exposing their real debit and credit card details to the merchant.
A. ICICI
B. HDFC
C. SBI
D. Axis

Answer and Explanation

Answer: C

SBI has rolled out a one-use ‘SBI Virtual Card’ for its net banking users which allows them to make online payments without exposing their real debit and credit card details to the merchant.

Question 8:_____________ has associated with Western Union Financial services to launch real-time payments into bank accounts in India and mobile wallets across.
A. Bharti Airtel
B. Indian Post Payment Bank
C. Fino Payment Bank
D. Jio Payment Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Bharti Airtel has associated with Western Union Financial services to launch real-time payments into bank accounts in India and mobile wallets across.

Question 9:_______ has successfully integrated operations of Tamil Nadu’s two rural banks — PandyanGrama Bank and PallavanGrama Bank.
A. TCS
B. Wipro
C. Infosys
D. Cognizant

Answer and Explanation

Answer: A

TCS has successfully integrated operations of Tamil Nadu’s two rural banks — PandyanGrama Bank and PallavanGrama Bank. PandyanGrama Bank and PallavanGrama Bank were merged to form Tamil Nadu Grama Bank — onto TCS BaNCS Core Banking Solution within six months of the formation of the merged bank.

Question 10:Indian Grand Master ___________ has defeated former world champion VeselinTopalov in the sixth round of the 18th Gibraltar Chess Festival.
A. Sergey Karjakin
B. R Praggnanandhaa
C. Viswanathan Anand
D. Gukesh D

Answer and Explanation

Answer: B

Young Indian Grand Master R Praggnanandhaa has defeated former world champion VeselinTopalov in the sixth round of the 18th Gibraltar Chess Festival.

Daily Current Affairs: 30 January

Daily Current Affairs 30 January 2020 Current Affairs Quiz 30 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest