Current Affairs Quiz January 31 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 31 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 31 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 31 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 31 January 2018

Question 1:Which is the first Scorpene-class submarine of India?
A. INS Arihant
B. INS Kalavari
C. INS Khanderi
D. INS Karanj

Answer and Explanation

Answer: B

INS Kalavari is the first Scorpene-class submarine of India, second and third being INS Khanderi and INS Karanj respectively.

Question 2:Where has been the first Khelo India School Games launched by PM Modi?
A. Ahmedabad
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: C

PM Narendra Modi launched the first Khelo India School Games at Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi.

Question 3:What is the name of India’s fastest and first PetaFlop supercomputer?
A. Mihir
B. Vikrant
C. Arihant
D. Pratyush

Answer and Explanation

Answer: D

India’s fastest and first PetaFlop supercomputer is named as ‘Pratyush’. Recently, 2.8 PetaFlop capacity high performance computer system ‘Mihir’ has been launched.

Question 4:When was Asian Development Bank founded?
A. 1956
B. 1961
C. 1966
D. 1969

Answer and Explanation

Answer: C

Asian Development Bank was founded in 1966 and has its headquarters in Manila.

Question 5:Which is the third wealthiest country according to the report of New World Wealth?
A. Japan
B. China
C. Russia
D. India

Answer and Explanation

Answer: A

Japan is the third wealthiest country while India ranked 6th in the report revealed by New World Wealth. The United States of America topped the list.

Question 6:Who was the administrator of NASA in 2017?
A. Charles Bolden
B. Tim Cook
C. Thomas Matthew
D. Andy Reynolds

Answer and Explanation

Answer: A

Charles Bolden is the last administrator of NASA but he resigned in 2017 and since then there has been no formal head.

Question 7:Which country will host the men’s and women’s World T20 in 2020?
A. South Africa
B. England
C. Australia
D. West Indies

Answer and Explanation

Answer: C

Both the men’s and women’s World T20 will be hosted by Melbourne Cricket Ground when the tournaments come to Australia in 2020.

Question 8:How many times has Sharath Kamal won the Table Tennis National Championship?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer and Explanation

Answer: D

Sharath Kamal won the men’s single title for the 8th time by beating Anthony Amalraj.

Question 9:Who has scored the most runs in IPL till now?
A. Chris Gayle
B. Virat Kohli
C. Suresh Raina
D. Gautam Gambhir

Answer and Explanation

Answer: C Suresh Raina has scored the most runs in IPL, Virat Kohli being the second.

Question 10:Where was the ‘INS Karanj’ built?
A. Mumbai
B. Chennai
C. Vishakhapatnam
D. Kochi

Answer and Explanation

Answer: A

‘INS Karanj’, the third of the six indigenous Scorpene-class submarines, is launched by the Indian Navy. It was built at Mumbai’s Mazagaon Dock Shipbuilders Limited.

Daily Current Affairs: 31 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12
Jan-13Jan-14Jan-15Jan-16
Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24
Jan-25Jan-26Jan-27Jan-28
Jan-29Jan-30Jan-31

Daily Current Affairs 31 january 2018 Current Affairs Quiz january 31 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]