Current Affairs Quiz 31 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 31 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 31 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 31 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 31 January 2019

Question 1: Who is the Prime Minister of Netherlands?
A. Mark Rutte
B. Mark Anthony
C. Jespar Rutte
D. Jespar Anthony

Answer and Explanation

Answer: A

Netherlands:- Capital : Amsterdam || Currency : Euro, Dollar || Prime Minister: Mark Rutte

Question 2: National Salt Satyagraha Memorial is inaugurated at __________ Gujarat by PM Modi.
A. Porbandar
B. Dandi
C. Gandhidham
D. Surat

Answer and Explanation

Answer: B

National Salt Satyagraha Memorial is inaugurated at Dandi, Gujarat by PM Modi.

Question 3: The First Project under the Swadesh Darshan Project is inaugurated by ___________, Union Minister for Tourism at the Zero Point, Gangtok, Sikkim.
A. KJ Alphons
B. AJ Alphons
C. Mahesh Sharma
D. AK Anthony

Answer and Explanation

Answer: A

The First Project under the Swadesh Darshan Project is inaugurated by KJ Alphons, Union Minister for Tourism at the Zero Point, Gangtok, Sikkim.

Question 4: Railway Minister Piyush Goyal has been awarded the Carnot Prize by the University of ___________.
A. Penn State
B. California
C. Chicago
D. Pennsylvania

Answer and Explanation

Answer: D

Railway Minister Piyush Goyal has been awarded the Carnot Prize by the University of Pennsylvania.

Question 5: ‘Africa Centre for Climate and Sustainable Development’ is set up by ___________ Government in partnership with the United Nations to fight climate change and boost sustainable development in Africa.
A. Italian
B. Spanish
C. German
D. British

Answer and Explanation

Answer: A

‘Africa Centre for Climate and Sustainable Development’ is set up by Italian Government in partnership with the United Nations to fight climate change and boost sustainable development in Africa.

Question 6: World Leprosy Eradication Day 2019 is observed on _____________ January.
A. 29th
B. 31st
C. 30th
D. 28th

Answer and Explanation

Answer: C

World Leprosy Eradication Day 2019 is observed on 30th January. Theme: – ‘Ending Discrimination, Stigma, and Prejudice’

Question 7: ______________ and Government of India has launched ‘Artisan Speak Event’ at Elephanta Caves, Maharashtra.
A. Ministry of Skill Development
B. Ministry of Culture
C. Ministry of Textiles
D. Ministry of Human Resource Development

Answer and Explanation

Answer: C

Ministry of Textiles and Government of India has launched ‘Artisan Speak Event’ at Elephanta Caves, Maharashtra.

Question 8: Magnus Carlsen from _______________ has won the Tata Steel Masters title held in Wijk aan Zee, The Netherlands.
A. Norway
B. Sweden
C. Denmark
D. Poland

Answer and Explanation

Answer: A

Magnus Carlsen from Norway has won the Tata Steel Masters title held in Wijk aan Zee, The Netherlands.

Question 9: Who is the Governor of Uttar Pradesh?
A. Narendra Tripathi
B. C Vidyasagar Rao
C. Ram Dhari Singh Dinkar
D. Ram Naik

Answer and Explanation

Answer: D

Uttar Pradesh :- Chief Minister: Yogi Adityanath || Governor: Ram Naik || Capital : Lucknow

Question 10: ___________ sailor Jean-Luc Van Den Heede has won the round-the-world yacht race after 212 days alone at sea.
A. Italian
B. Spanish
C. German
D. French

Answer and Explanation

Answer: D French sailor Jean-Luc Van Den Heede has won the round-the-world yacht race after 212 days alone at sea.

Daily Current Affairs: 31 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan.-1Jan.-2Jan.-3Jan.-4Jan.-5
Jan.-6Jan.-7Jan.-8Jan.-9Jan.-10
Jan.-11Jan.-12Jan.-13Jan.-14Jan.-15
Jan.-16Jan.-17Jan.-18Jan.-19Jan.-20
Jan.-21Jan.-22Jan.-23Jan.-24Jan.-25
Jan.-26Jan.-27Jan.-28Jan.-29Jan.-30
Jan.-31

Daily Current Affairs 31 January 2019 Current Affairs Quiz 31 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest