Current Affairs Quiz 4 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 January 2019

Question 1: Where is the headquarter of Ordnance Factories Board Arms industry?
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Ordnance Factories Board Arms industry company :- Headquarters: Kolkata || Founded: 1802

Question 2: Ministry of Sports has granted Rs __________ to fund athletes under Target Olympic Podium Scheme (TOPS).
A. 50 Cr
B. 200 Cr
C. 100 Cr
D. 150 Cr

Answer and Explanation

Answer: C

Ministry of Sports has granted Rs100 Cr to fund athletes under Target Olympic Podium Scheme (TOPS).

Question 3: Who is the president of National Book Trust?
A. Baldeo bhai Sharma
B. Mahadev Lal Khurana
C. BD Tandon
D. Lalji Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Publication: NBT Newsletter || Founded: 1 August 1957 || President: Baldeo bhai Sharma || Parent organisation: Ministry of Human Resource Development, Government of India || Abbreviation: NBT || Headquarters: Vasant Kunj, Delhi, Delhi

Question 4: Novak Djokovic from ____________ progress to the Qatar Open semi-finals.
A. Austria
B. Switzerland
C. Spain
D. Serbia

Answer and Explanation

Answer: D

Novak Djokovic (Serbia) progress to the Qatar Open semi-finals.

Question 5: HDFC Mutual Fund has become India’s largest Asset Management Company surpassing ___________ Prudential MF.
A. ICICI
B. Yes Bank
C. Axis
D. Kotak

Answer and Explanation

Answer: A

HDFC Mutual Fund has become India’s largest Asset Management Company surpassing ICICI Prudential MF.

Question 6:World Braille Day is annually celebrated on January 4, the birthday of Braille inventor, ___________.
A. Lei Braille
B. Louis Braille
C. Louis Brail
D. Lei Brail

Answer and Explanation

Answer: B

World Braille Day is annually celebrated on January 4, the birthday of Braille inventor, Louis Braille.

Question 7: The ________ edition of the New Delhi World Book Fair-NDWBF has started at Pragati Maidan in New Delhi.
A. 26th
B. 28th
C. 27th
D. 25th

Answer and Explanation

Answer: C

The 27th edition of the New Delhi World Book Fair-NDWBF has started at Pragati Maidan in New Delhi.

Question 8: CH Lokanath was a noted Indian _________ language veteran stage and cine artist of more than 1000 plays and 650 films to his credit.
A. Rajasthani
B. Gujarati
C. Marathi
D. Kannada

Answer and Explanation

Answer: D

C. H. Lokanath was a noted Indian Kannada language veteran stage and cine artist of more than 1000 plays and 650 films to his credit.

Question 9: ___________ Saraswati Heritage Development Board approved 11 major projects to revive the ancient Sarasvati river.
A. Haryana
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Haryana Saraswati Heritage Development Board approved 11 major projects to revive the ancient Sarasvati river.

Question 10: PM inaugurates Integrated Check Post at Moreh in the _____________ district of the Indian state of Manipur..
A. Imphal
B. Tengnoupal
C. Chandel
D. Ukhrul

Answer and Explanation

Answer: B

PM inaugurates Integrated Check Post at Moreh in the Tengnoupal district of the Indian state of Manipur.

Daily Current Affairs: 4 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 4 January 2019 Current Affairs Quiz 4 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest