Current Affairs Quiz 4 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4 January 2020

Question 1:The editor-in-chief of ____________ Sanjay Gupta will be honoured with the ‘LokmanyaTilak National Journalism Award’.
A. Jagran
B. Patrika
C. Bhaskar
D. NaiDunia

Answer and Explanation

Answer: A

The editor-in-chief of ‘Jagran’ Sanjay Gupta will be honoured with the ‘LokmanyaTilak National Journalism Award’.

Question 2:Renowned musician and composer Ilaiyaraja has been selected for Harivarasanam award 2020 by ___________ Government.
A. Andhra
B. Kerala
C. Karnataka
D. Tamil

Answer and Explanation

Answer: B

Renowned musician and composer Ilaiyaraja has been selected for Harivarasanam award 2020 by Kerala Government.

Question 3:Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar inaugurated Atal KisanMazdoor canteen in __________.
A. Karnal
B. Panipat
C. Kurukshetra
D. Ambala

Answer and Explanation

Answer: A

Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar inaugurated Atal KisanMazdoor canteen in Karnal. Atal KisanMazdoor canteen is a canteen where farmers and labourers will get food for Rs 10.

Question 4:Government of India has created a ____________, to be headed by newly appointed Chief of Defence Staff (CDS) Gen BipinRawat.
A. Department of Military Affairs
B. Department of Armed Forces Affairs
C. Department of Defence Affairs
D. Department of Paramilitary Affairs

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has created a Department of Military Affairs, to be headed by newly appointed Chief of Defence Staff (CDS) Gen BipinRawat.

Question 5:____________ has become the first country to ban sun cream which is harmful to corals and sea life.
A. Palau
B. Marshall Islands
C. Nauru
D. Tuvalu

Answer and Explanation

Answer: A

Palau has become the first country to ban sun cream which is harmful to corals and sea life.

Question 6:______________ has appointed Rohan Shah as India’s Representative and Governor on the board of Economic Research Institute for ASEAN and East Asia.
A. Ministry of External Affairs
B. Ministry of Finance
C. Ministry of Commerce and Industry
D. Ministry of Human Resource Development

Answer and Explanation

Answer: C

Ministry of Commerce and Industry has appointed Rohan Shah as India’s Representative and Governor on the board of Economic Research Institute for ASEAN and East Asia.

Question 7:The ____________ National Children’s Science Congress was held in Thiruvananthapuram, Kerala.
A. 29th
B. 28th
C. 27th
D. 30th

Answer and Explanation

Answer: C

The 27th National Children’s Science Congress was held in Thiruvananthapuram, Kerala.

Question 8:Delhi NCR s ranked at _________ position and Bengaluru is ranked at 10th position in the ‘Top Ten Start-up Cities for 2020’ by HexGn.
A. 9th
B. 8th
C. 7th
D. 6th

Answer and Explanation

Answer: D

Delhi NCR s ranked at 6th position and Bengaluru is ranked at 10th position in the ‘Top Ten Start-up Cities for 2020’ by HexGn.

Question 9:_____________ launched ‘Mobile Aided Note Identifier’ (MANI) App to aid visually challenged persons in identifying the denomination of currency notes.
A. RBI Governor
B. PM Modi
C. Finance Minister
D. Home Minister

Answer and Explanation

Answer: A

RBI Governor Shaktikanta Das launched ‘Mobile Aided Note Identifier’ (MANI) App to aid visually challenged persons in identifying the denomination of currency notes.

Question 10:The __________ edition of National Ice Hockey Championship -2020 has begun in Leh, Ladakh.
A. 6th
B. 5th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: B

The 5th edition of National Ice Hockey Championship -2020 has begun in Leh, Ladakh.

Daily Current Affairs: 4 January

Daily Current Affairs 4 January 2020 Current Affairs Quiz 4 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest