Current Affairs Quiz 5 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 January 2020

Question 1:Appointments Committee of the Cabinet has appointed __________ as the chairman of National Medical Commission (NMC).
A. Suresh Chandra Sharma
B. Suyash Chandra Sharma
C. Satish Chandra Sharma
D. Shrayans Chandra Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Appointments Committee of the Cabinet has appointed Suresh Chandra Sharma as the chairman of National Medical Commission (NMC).

Question 2:IPS Abhinav Kumar has got extension as Inspector General,_______________.
A. ITBP
B. BSF
C. NCC
D. CRPF

Answer and Explanation

Answer: B

IPS Abhinav Kumar has got extension as Inspector General, Border Security Force (BSF).

Question 3:____________ Government has launched a ‘Cyber Safe Women’ initiative.
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra Government has launched a ‘Cyber Safe Women’ initiative.

Question 4:UmaroCissokoEmbalo has won the ____________‘s presidential election.
A. Guinea-Bissau
B. Kenya
C. Uganda
D. Congo

Answer and Explanation

Answer: A

UmaroCissokoEmbalo has won the Guinea-Bissau‘s presidential election. Capital: Bissau || Currency: West African CFA franc

Question 5:World Braille Day is annually celebrated on __________, the birthday of Braille inventor, Louis Braille.
A. January 4
B. January 5
C. January 6
D. January 7

Answer and Explanation

Answer: A

World Braille Day is annually celebrated on January 4, the birthday of Braille inventor, Louis Braille.

Question 6:The 28th edition of ______________ World Book Fair will focus on how Mahatma Gandhi influenced generations of writers through his writings.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: C

The 28th edition of New Delhi World Book Fair will focus on how Mahatma Gandhi influenced generations of writers through his writings.

Question 7:Khadi and Village Industries Commission has opened its first Patola Saree silk processing plant at Surendranagar in ___________.
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: C

Khadi and Village Industries Commission has opened its first Patola Saree silk processing plant at Surendranagar in Gujarat.

Question 8:Government of India has signed MoU with ___________ for selling the products made by women self-help groups under Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission
A. Flipkart
B. Amazon
C. PayTm Mall
D. Snapdeal

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has signed MoU with Flipkart for selling the products made by women self-help groups under Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission

Question 9:Indian mountaineer Malavath Poorna has accomplished another feat by conquering Mt. Vinson Massif, ___________’s highest mountain peak.
A. Antarctica
B. Africa
C. South America
D. North America

Answer and Explanation

Answer: A

Indian mountaineer Malavath Poorna has accomplished another feat by conquering Mt. Vinson Massif, Antarctica’s highest mountain peak.

Question 10:_______ State Road Transport Corporation has launched ‘Damini’ helpline service for the safety of the women passengers.
A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

Uttar Pradesh State Road Transport Corporation has launched ‘Damini’ helpline service for the safety of the women passengers.

Daily Current Affairs: 5 January

Daily Current Affairs 5 January 2020 Current Affairs Quiz 5 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest