Current Affairs Quiz 6 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6 January 2020

Question 1:Ministry of __________ has set-up New Emerging and Strategic Technologies (NEST).
A. External affairs
B. Home affairs
C. Earth Science and Environmental
D. Health

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of External affairs has set-up New Emerging and Strategic Technologies (NEST).

Question 2: ________________ Government has appointed IAS official Dr Kritika Shukla and IPS official M Deepika as Special Officers for implementing the ______________ Disha Act 2019.
A. Kerala
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: B

Andhra Pradesh Government has appointed IAS official Dr Kritika Shukla and IPS official M Deepika as Special Officers for implementing the Andhra Pradesh Disha Act 2019.

Question 3:___________ Government has started a health insurance scheme called Mukhyamantri Karmachari Swasthya Bima Yojana.
A. Rajasthan
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

Madhya Pradesh Government has started a health insurance scheme called Mukhyamantri Karmachari Swasthya Bima Yojana.

Question 4:______________ has designated the year 2020 as the ‘Year of Nurse and Midwife’.
A. WHO
B. UN
C. WB
D. WEF

Answer and Explanation

Answer: A

World Health Organization has designated the year 2020 as the ‘Year of Nurse and Midwife’.

Question 5:____________’s supreme leader Ayatollah Ali Khamenei named Esmail Qaani to replace Qasem Soleimani as its commander.
A. Iran
B. Iraq
C. Saudi Arabia
D. UAE

Answer and Explanation

Answer: A

Iran’s supreme leader Ayatollah Ali Khamenei named Esmail Qaani to replace Qasem Soleimani as its commander.

Question 6:Chief Minister of Kerala ____________ launched the Kerala Real Estate Regulatory Authority (K-RERA).
A. Oommen Chandy
B. VS Achuthanandan
C. Pinarayi Vijayan
D. Ramesh Chennithala

Answer and Explanation

Answer: C

Chief Minister of Kerala Pinarayi Vijayan launched the Kerala Real Estate Regulatory Authority (K-RERA).

Question 7:Common Service Centres (CSC) e-Governance Services India has signed an MoU with_____________Payments Bank for sale of FASTags.
A. Jio
B. Airtel
C. Paytm
D. Fino

Answer and Explanation

Answer: C

Common Service Centres (CSC) e-Governance Services India has signed an MoU with Paytm Payments Bank for sale of FASTags.

Question 8:________________ has asked all Health and General Insurers to mandatory offer product to cover the basic health needs of users by offering them the minimum of Rs 1 lakh and the maximum sum-insured of Rs 5 lakh.
A. IRDAI
B. SEBI
C. RBI
D. PFRDA

Answer and Explanation

Answer: A

Insurance Regulatory and Development Authority of India has asked all Health and General Insurers to mandatory offer product to cover the basic health needs of users by offering them the minimum of Rs 1 lakh and the maximum sum-insured of Rs 5 lakh.

Question 9:Indian Table Tennis Player _________ became world no.1 in the latest International Table Tennis Federation rankings in the Under-21 men’s singles category.
A. Manav Thakkar
B. Harmeet Desai
C. Harmeet Desai
D. B Sai Praneeth

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Table Tennis Player Manav Thakkar became world no.1 in the latest International Table Tennis Federation rankings in the Under-21 men’s singles category.

Question 10:Piyuus Jaiswal was awarded the Global ____________ Excellence Award 2019.
A. Rajasthan
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Jharkhand

Answer and Explanation

Answer: B

Piyuus Jaiswal was awarded the Global Bihar Excellence Award 2019. Piyuus Jaiswal was recently awarded the humanitarian award with the Global Peace Excellence Humanitarian Award 2019 on the occasion of International Human Day.

Daily Current Affairs: 6 January

Daily Current Affairs 6 January 2020 Current Affairs Quiz 6 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest