Current Affairs Quiz 7 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7 January 2019

Question 1: Where is the headquarter of FATF?
A. France
B. England
C. Germany
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Paris, France || Founded: 1989 || President: Marshall Billingslea || Abbreviation: FATF || Membership: 37 || Purpose: Combat money laundering and terrorism financing

Question 2: Book ‘A Crusade against corruption’ is authored by ____________.
A. Mahamana Singh
B. Harivansh Narayan Singh
C. Nicy Pancholi
D. Manohar Manoj

Answer and Explanation

Answer: D

Book ‘A Crusade against corruption’ is authored by Harivansh Narayan Singh.

Question 3: OLX has acquired Recruitment Portal ____________ (Mumbai) for an undisclosed amount.
A. Aasaanjobs
B. Aaramjobs
C. Sadhanjobs
D. Hairanjobs

Answer and Explanation

Answer: A

OLX has acquired Recruitment Portal Aasaanjobs (Mumbai) for an undisclosed amount.

Question 4: Where is the headquarter of Bandhan Bank?
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Lucknow
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Bandhan Bank Ltd. is an Indian banking and financial services company headquartered in Kolkata, West Bengal. Bandhan, which started as a micro-finance company in 2001, received banking licence by Reserve Bank of India in 2014. Bandhan Bank became the 8th largest bank in India by market capital.

Question 5: Switzerland (Roger Federer and Belinda Bencic) has defeated ____________ (Angelique Kerber and Alexander Zverev) to win the Hopman Cup
A. France
B. England
C. Germany
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: C

Switzerland (Roger Federer and Belinda Bencic) has defeated Germany (Angelique Kerber and Alexander Zverev) to win the Hopman Cup

Question 6: Kei Nishikori___________ defeated Daniil Medvedev(Russia) in mens title of Brisbane International titles.
A. Hong Kong
B. China
C. Japan
D. Korea

Answer and Explanation

Answer: C

Kei Nishikori (Japan) defeated Daniil Medvedev(Russia) in men’s title of Brisbane International titles.

Question 7: The 30th edition International Kite Festival has kicked off at ____________ River Front in Ahmedabad, Gujarat.
A. Mahi
B. Kankaria
C. Sabarmati
D. Luni

Answer and Explanation

Answer: C

The 30th edition International Kite Festival has kicked off at Sabarmati River Front in Ahmedabad, Gujarat.

Question 8: World Day for War Orphans was observed on ___________ January.
A. 6th
B. 7th
C. 8th
D. 9th

Answer and Explanation

Answer: A

World Day for War Orphans was observed on 6th January. This special day enables the International Community to recognise the plight of a particularly vulnerable group.

Question 9: Manoj Das has been awarded Kabi Samrat ___________ National Award for Lifetime Achievement in Literature.
A. Upendra Bhanja
B. Upendra Misra
C. Upendra Bhane
D. Upendra Khushwa

Answer and Explanation

Answer: A

Manoj Das has been awarded Kabi Samrat Upendra Bhanja National Award for Lifetime Achievement in Literature.

Question 10: Where is the headquarter of Airports Authority of India?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chennai
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: B The Airports Authority of India or AAI under the Ministry of Civil Aviation is responsible for creating, upgrading, maintaining and managing civil aviation infrastructure in India. It provides Air traffic management services over Indian airspace and adjoining oceanic areas.

Daily Current Affairs: 7 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 7 January 2019 Current Affairs Quiz 7 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest