Current Affairs Quiz 7 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 January 2020

Question 1:______________ Police has started the 3rd edition of ‘Sukanya’ project to provide self-defence training to girls studying in schools and colleges in the city.
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Jaipur
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

Kolkata Police has started the 3rd edition of ‘Sukanya’ project to provide self-defence training to girls studying in schools and colleges in the city.

Question 2: Adani Ports and Special Economic Zone Ltd (APSEZ) has agreed to buy a 75% stake in Krishnapatnam Port of _______________.
A. Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

Adani Ports and Special Economic Zone Ltd (APSEZ) has agreed to buy a 75% stake in Krishnapatnam Port of Andhra Pradesh.

Question 3:Home minister Amit Shah will head a group of ministers to discuss the proposed ______________.
A. National Tariff Policy
B. National Telecom Policy
C. National Telecom Tariff Policy
D. National Power Tariff Policy

Answer and Explanation

Answer: A

Home minister Amit Shah will head a group of ministers to discuss the proposed National Tariff Policy. It is being awaited as a major reform by the stressed power sector.

Question 4:____________ writer A Sethumadhavan ‘Sethu’ has come out with his first novel in English ‘The Cuckoo’s Nest’.
A. Malayali
B. Kannada
C. Tamil
D. Marathi

Answer and Explanation

Answer: A

Malayali writer A Sethumadhavan ‘Sethu’ has come out with his first novel in English ‘The Cuckoo’s Nest’.

Question 5:Dubai-based Indian girl Sucheta Satish has won the 100 Global Child Prodigy Award in ______________.
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Jaipur
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B

Dubai-based Indian girl Sucheta Satish has won the 100 Global Child Prodigy Award in Delhi. She was awarded for singing in most languages during one concert and the longest live singing concert by a child.

Question 6:Pronoun __________ has been voted word of the decade by US language experts.
A. She
B. He
C. They
D. We

Answer and Explanation

Answer: C

Neutral pronoun ‘they’ has been voted word of the decade by US language experts. US dictionary Merriam-Webster in December named “they” as word of 2019.

Question 7:The Women Science Congress was inaugurated at the ongoing Indian Science Congress in _________.
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Bengaluru

Answer and Explanation

Answer: D

The Women Science Congress was inaugurated at the ongoing Indian Science Congress in Bengaluru.

Question 8:Minister of Commerce and Industries Piyush Goyal has inaugurated National Stock Exchange (NSE) Knowledge Hub in _____________.
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: B

Minister of Commerce and Industries Piyush Goyal has inaugurated National Stock Exchange (NSE) Knowledge Hub in New Delhi.

Question 9:Hindustan Aeronautics Limited with ___________ has inked a pact for 3D printing in aerospace.
A. Wipro
B. Infosys
C. Cognizant
D. TCS

Answer and Explanation

Answer: A

Hindustan Aeronautics Limited with Wipro has inked a pact for 3D printing in aerospace. Hindustan Aeronautics Limited is an Indian state-owned aerospace and defence company headquartered in Bangalore, India. It is governed under the management of the Indian Ministry of Defence.

Question 10:_____________has signed an MoU with the Women Entrepreneurs Welfare Association, Tamil Nadu, to offer training and credit linkage to women members/entrepreneurs of the association.
A. Canara Bank
B. Indian Bank
C. Bank of Baroda
D. Bank of India

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Bank has signed an MoU with the Women Entrepreneurs Welfare Association, Tamil Nadu, to offer training and credit linkage to women members/entrepreneurs of the association.

Daily Current Affairs: 7 January

Daily Current Affairs 7 January 2020 Current Affairs Quiz 7 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest