Current Affairs Quiz 9 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9 January 2020

Question 1:_________________ will observe 2020 as the ‘year of mobility’.
A. CISF
B. CRPF
C. ITBP
D. BSF

Answer and Explanation

Answer: A

Central Industrial Security Force (CISF) will observe 2020 as the ‘year of mobility’.

Question 2:The 16th edition of Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is celebrated on _____________.
A. 8th January
B. 9th January
C. 10th January
D. 11th January

Answer and Explanation

Answer: B

The 16th edition of Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is celebrated on 9th January.

Question 3:______________ has registered the highest Inpatient Department, IPD care in the country.
A. Jammu and Kashmir
B. Himachal Pradesh
C. Rajasthan
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: A

Jammu and Kashmir has registered the highest Inpatient Department, IPD care in the country. IPD refers to the areas of the hospital where patients are accommodated after being admitted, based on doctors/specialist’s assessment, from the Emergency Services, Ambulatory Care, and Clinical/Specialty Outpatient Departments due to their presenting and emerging medical conditions.

Question 4:______________ will host the Global Investors Meet: ASCEND 2020.
A. Kochi
B. Thiruvananthapuram
C. Munnar
D. Coimbatore

Answer and Explanation

Answer: A

Kochi will host the Global Investors Meet: ASCEND 2020. It will showcase 18 mega projects with over Rs 100 crore investment each and offering direct employment to over 9,000 people.

Question 5:Indian Army is to sign an MoU for the procurement of over 7.5 lakh AK-203 assault rifles with _____________.
A. Russia
B. China
C. Japan
D. South Korea

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Army is to sign an MoU for the procurement of over 7.5 lakh AK-203 assault rifles with Russia.

Question 6:India’s rank in Travel and Tourism Competitiveness Index of World Economic Forum has moved to ___________ position.
A. 37th
B. 35th
C. 34th
D. 39th

Answer and Explanation

Answer: C

India’s rank in Travel and Tourism Competitiveness Index of World Economic Forum has moved to 34th position.

Question 7:Lok Sabha Speaker Om Birla attended the Standing Committee Meeting of the Conference of Speakers and Presiding Officers of the Commonwealth (CSPOC) in _____________, Canada.
A. Montreal
B. Toronto
C. Ottawa
D. Ontario

Answer and Explanation

Answer: C

Lok Sabha Speaker Om Birla attended the Standing Committee Meeting of the Conference of Speakers and Presiding Officers of the Commonwealth (CSPOC) in Ottawa, Canada.

Question 8:________________‘s batsman Leo Carter has become the seventh batsman in the history of cricket to smash six 6s in an over.
A. New Zealand
B. Australia
C. South Africa
D. England

Answer and Explanation

Answer: A

New Zealand‘s batsman Leo Carter has become the seventh batsman in the history of cricket to smash six 6s in an over.

Question 9:Ladakh lifted the ___________ National Ice Hockey Championship Women trophy.
A. 7th
B. 8th
C. 9th
D. 10th

Answer and Explanation

Answer: A

Ladakh lifted the 7th National Ice Hockey Championship Women trophy. The tournament was organised by the Ice Hockey Association of India (IHAI) in association with the Ladakh winter sports club.

Question 10:Former Director-General of ___________ Rajiv Rai Bhatnagar has been appointed as Advisor to the Lieutenant Governor of Union Territory of Jammu and Kashmir.
A. CISF
B. CRPF
C. ITBP
D. BSF

Answer and Explanation

Answer: B

Former Director-General of CRPF Rajiv Rai Bhatnagar has been appointed as Advisor to the Lieutenant Governor of Union Territory of Jammu and Kashmir. || Lieutenant Governor of Union Territory of Jammu and Kashmir: Girish Chandra Murmu.

Daily Current Affairs: 9 January

Daily Current Affairs 9 January 2020 Current Affairs Quiz 9 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest