Content Ad 002

Current Affairs Quiz 04th July 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 04th July 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 04th July 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 04th July 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 04th July, 2024

 

Question 1:

What is the primary objective of the ‘Sampoornata Abhiyan’ launched by NITI Aayog?

A) Promote digital literacy

B) Achieve saturation in key indicators across Aspirational Districts and Blocks

C) Improve rural healthcare

D) Enhance urban infrastructure

Answer and Explanation

Answer: B) Achieve saturation in key indicators across Aspirational Districts and Blocks

  • Explanation: The ‘Sampoornata Abhiyan’ is aimed at achieving saturation in key development indicators across 112 Aspirational Districts and 500 Aspirational Blocks.

 

 

Question 2:

When is India set to host the 46th UNESCO World Heritage Committee session?

A) July 4-14, 2024

Content Ad 03

B) July 21-31, 2024

C) August 1-10, 2024

D) August 15-25, 2024

Answer and Explanation

Answer: B) July 21-31, 2024

  • Explanation: India will host the 46th session of the UNESCO World Heritage Committee from July 21-31, 2024, in New Delhi.

 

 

Question 3:

Who recently became the new Dutch Prime Minister with a mission to curb asylum?

A) Mark Rutte

B) Dick Schoof

C) Geert Wilders

D) Wopke Hoekstra

Answer and Explanation

Answer: B) Dick Schoof

  • Explanation: Former spy chief Dick Schoof has been sworn in as the new Dutch prime minister, focusing on implementing the strictest-ever immigration policy.

 

 

Question 4:

Which state passed the draft for the Uttar Pradesh Nodal Investment Region for Manufacturing (Construction) Area Bill (NIRMAN)-2024?

A) Maharashtra

B) Gujarat

C) Uttar Pradesh

D) Karnataka

Answer and Explanation

Answer: C) Uttar Pradesh

  • Explanation: The Uttar Pradesh government passed the draft for the UP NIRMAN Bill-2024 as part of its strategy to elevate the state’s economy.

 

 

Question 5:

Who has been named as the Chairperson of the National Medical Commission?

A) Dr. Randeep Guleria

B) Dr. Devi Shetty

C) Dr. B.N. Gangadhar

D) Dr. Naresh Trehan

Answer and Explanation

Answer: C) Dr. B.N. Gangadhar

  • Explanation: Dr. B.N. Gangadhar has been appointed as the Chairperson of the National Medical Commission by the Appointment Committee of the Cabinet.

 

 

Question 6:

Who has been promoted to Additional National Security Adviser (NSA) in India?

A) Ajit Doval

B) Rajinder Khanna

C) Arvind Kumar

D) Samant Goel

Answer and Explanation

Answer: B) Rajinder Khanna

  • Explanation: Former R&AW chief Rajinder Khanna has been promoted to Additional National Security Adviser (NSA).

 

 

Question 7:

Who is the new Managing Director and CEO of SBI General Insurance?

A) Rajnish Kumar

B) Naveen Chandra Jha

C) Dinesh Kumar Khara

D) Kishore Kumar Poludasu

Answer and Explanation

Answer: B) Naveen Chandra Jha

  • Explanation: Shri Naveen Chandra Jha has been appointed as the new Managing Director and Chief Executive Officer of SBI General Insurance.

 

 

Question 8:

What new plan did Paytm launch for its merchant partners?

A) Paytm Business Booster

B) Paytm Health Saathi

C) Paytm Merchant Growth Plan

D) Paytm Business Health

Answer and Explanation

Answer: B) Paytm Health Saathi

  • Explanation: Paytm launched ‘Paytm Health Saathi’, a healthcare and income protection plan for its merchant partners.

 

 

Question 9:

What milestone did ISRO’s Aditya-L1 mission recently achieve?

A) First commercial launch

B) Completing its first halo orbit

C) Landing on the moon

D) Reaching Mars

Answer and Explanation

Answer: B) Completing its first halo orbit

  • Explanation: ISRO’s Aditya-L1 mission completed its first halo orbit around the Sun-Earth L1 point.

 

 

Question 10:

Who received the inaugural K. Saraswathi Amma Award?

A) Arundhati Roy

B) P. Geetha

C) Kamala Das

D) Shashi Deshpande

Answer and Explanation

Answer: B) P. Geetha

  • Explanation: Writer and feminist activist P. Geetha was awarded the first K. Saraswathi Amma Award.

 

 

Question 11:

Who won the Austrian Grand Prix 2024?

A) Lewis Hamilton

B) Max Verstappen

C) George Russell

D) Charles Leclerc

Answer and Explanation

Answer: C) George Russell

  • Explanation: George Russell of Mercedes triumphed in the Austrian Grand Prix 2024.

 

 

Question 12:

When was July 4th made an official holiday by the U.S. Congress?

A) 1776

B) 1812

C) 1870

D) 1900

Answer and Explanation

Answer: C) 1870

  • Explanation: The U.S. Congress made July 4th an official holiday in 1870.

 

 

Question 13:

How many people were in the U.S. in July 1776?

A) 1 million

B) 2.5 million

C) 10 million

D) 5 million

Answer and Explanation

Answer: B) 2.5 million

  • Explanation: In July 1776, the United States had a population of 2.5 million people.

 

 

Question 14:

What is the current population of the United States as reported by the U.S. Census?

A) 250 million

B) 300 million

C) 336 million

D) 400 million

Answer and Explanation

Answer: C) 336 million

  • Explanation: The U.S. Census reports that the current population of the United States is 336 million people.

 

 

Question 15:

How do Americans typically celebrate Independence Day?

A) Parades and sports events

B) Fireworks and other festivities

C) Religious ceremonies

D) Political rallies

Answer and Explanation

Answer: B) Fireworks and other festivities

  • Explanation: Americans celebrate Independence Day with fireworks and various festivities.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img