Content Ad 002

Current Affairs Quiz 06th July 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 06th July 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 06th July 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 06th July 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 06th July, 2024

 

Question 1:

What is the name of the credit education program launched by WEP and TransUnion CIBIL for women entrepreneurs?

A) SEHER

B) SHAKTI

C) UDAAN

D) NARI

Answer and Explanation

Answer: A) SEHER

  • Explanation: SEHER is a credit education program launched by the Women Entrepreneurship Platform (WEP) and TransUnion CIBIL to empower women entrepreneurs in India.

 

 

Question 2:

Who has been appointed as the Chief Justice of the Jharkhand High Court?

A) Justice Sanjaya Kumar Mishra

Content Ad 03

B) Justice Bidyut Ranjan Sarangi

C) Justice Dipankar Datta

D) Justice Abhilasha Kumari

Answer and Explanation

Answer: B) Justice Bidyut Ranjan Sarangi

  • Explanation: Justice Bidyut Ranjan Sarangi has been appointed as the Chief Justice of the Jharkhand High Court, succeeding Justice Sanjaya Kumar Mishra.

 

 

Question 3:

Who has been re-designated as the Managing Director & CEO of LIC?

A) Siddhartha Mohanty

B) M. R. Kumar

C) Rajesh Kumar

D) T. S. Vijayan

Answer and Explanation

Answer: A) Siddhartha Mohanty

  • Explanation: Siddhartha Mohanty has been re-designated as the Managing Director & CEO of LIC, effective June 30, 2024.

 

 

Question 4:

What penalty did the RBI impose on Punjab National Bank (PNB) for violations related to loans and advances and KYC norms?

A) ₹1.32 crore

B) ₹1.50 crore

C) ₹2.00 crore

D) ₹1.75 crore

Answer and Explanation

Answer: A) ₹1.32 crore

  • Explanation: The RBI imposed a penalty of ₹1.32 crore on Punjab National Bank (PNB) for violations related to loans, advances, and Know Your Customer (KYC) norms.

 

 

Question 5:

What is the name of Bajaj Auto’s new CNG bike?

A) Freedom

B) EcoRide

C) GreenBike

D) CNG Rider

Answer and Explanation

Answer: A) Freedom

  • Explanation: Bajaj Auto’s new CNG bike is named Freedom, which is praised for being eco-friendly and sustainable.

 

 

Question 6:

What was the year-on-year growth percentage of the National Pension System (NPS) as of June 29, 2024?

A) 30.1%

B) 35.6%

C) 40.1%

D) 45.3%

Answer and Explanation

Answer: C) 40.1%

  • Explanation: The National Pension System (NPS) witnessed a robust 40.1% year-on-year growth as of June 29, 2024.

 

 

Question 7:

Who received the Spice Award 2024 for initiatives in enterprise diversification and integrated crop management strategies?

A) Sopna Kallingal

B) Rina Kapoor

C) Meera Nair

D) Anjali Menon

Answer and Explanation

Answer: A) Sopna Kallingal

  • Explanation: Sopna Kallingal of Kallingal Plantation, Thrissur, received the Spice Award 2024 for her initiatives in enterprise diversification and integrated crop management strategies.

 

 

Question 8:

What was India’s total annual defence production in the fiscal year 2023-24?

A) Rs 1,00,000 crore

B) Rs 1,26,887 crore

C) Rs 1,50,000 crore

D) Rs 1,75,000 crore

Answer and Explanation

Answer: B) Rs 1,26,887 crore

  • Explanation: India’s defence sector achieved a total annual defence production of Rs 1,26,887 crore in the fiscal year 2023-24.

 

 

Question 9:

Who presided over the Defence Investiture Ceremony-2024 at Rashtrapati Bhavan?

A) Prime Minister Narendra Modi

B) Vice President Jagdeep Dhankhar

C) President Droupadi Murmu

D) Defence Minister Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: C) President Droupadi Murmu

  • Explanation: President Droupadi Murmu presided over the Defence Investiture Ceremony-2024 at Rashtrapati Bhavan.

 

 

Question 10:

Which company provided the Indian Army with the first indigenous chip-based 4G mobile base station?

A) Reliance Jio

B) Signaltron

C) Airtel

D) BSNL

Answer and Explanation

Answer: B) Signaltron

  • Explanation: The Indian Army procured the first indigenous chip-based 4G mobile base station from Bangalore-based Signaltron.

 

 

Question 11:

Who will lead the 28-member Indian athletics team at the Paris 2024 Olympics?

A) Milkha Singh

B) P. T. Usha

C) Neeraj Chopra

D) Hima Das

Answer and Explanation

Answer: C) Neeraj Chopra

  • Explanation: Neeraj Chopra will lead the 28-member Indian athletics team at the Paris 2024 Olympics.

 

 

Question 12:

Which tournament is known as Asia’s oldest and India’s most prestigious club-based football competition?

A) I-League

B) Indian Super League

C) Durand Cup

D) Santosh Trophy

Answer and Explanation

Answer: C) Durand Cup

  • Explanation: The Durand Cup is Asia’s oldest and India’s most prestigious club-based football tournament.

 

 

Question 13:

When will the 133rd edition of the Durand Cup start?

A) June 27, 2024

B) July 27, 2024

C) August 27, 2024

D) September 27, 2024

Answer and Explanation

Answer: B) July 27, 2024

  • Explanation: The 133rd edition of the Durand Cup will start on July 27, 2024.

 

 

Question 14:

Who hosted the T20 World Cup-winning Indian cricket team for breakfast?

A) President Droupadi Murmu

B) Prime Minister Narendra Modi

C) Home Minister Amit Shah

D) Sports Minister Anurag Thakur

Answer and Explanation

Answer: B) Prime Minister Narendra Modi

  • Explanation: Prime Minister Narendra Modi hosted the T20 World Cup-winning Indian cricket team for breakfast.

 

 

Question 15:

What is the theme for the International Day of Cooperatives 2024?

A) Cooperatives for Climate Action

B) Cooperatives Building a Better Future for All

C) Cooperatives for Economic Growth

D) Cooperatives for Sustainable Development

Answer and Explanation

Answer: B) Cooperatives Building a Better Future for All

  • Explanation: The theme for the International Day of Cooperatives 2024 is “Cooperatives Building a Better Future for All.”
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img