Current Affairs Quiz 1 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 July 2019

Question 1:FIH is the international governing body of field hockey and indoor field hockey. Its headquarters are in Lausanne, ____________.
A. Switzerland
B. Austria
C. Netherlands
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: A

FIH, is the international governing body of field hockey and indoor field hockey. Its headquarters are in Lausanne, Switzerland.

Question 2:Max Verstappen is a Belgian-Dutch racing driver who competes under the Dutch flag in Formula One with _____________.
A. Ferrari
B. Red Bull Racing
C. BMW
D. Maserati

Answer and Explanation

Answer: B

Max Verstappen is a Belgian-Dutch racing driver who competes under the Dutch flag in Formula One with Red Bull Racing.

Question 3:Where is the headquarter of National Aluminium Company?
A. Bhubaneswar
B. Ranchi
C. Bokhara
D. Jamshedpur

Answer and Explanation

Answer: A

National Aluminium Company Limited, abbreviated as NALCO, is a Navratna group ‘A’ CPSE having integrated and diversified operations in mining, metal and power under Ministry of Mines, Government of India. Presently, Government of India holds 52% equity of NALCO.

Question 4:India has ranked ____________ rank in terms of money parked in Swiss National Bank.
A. 74th
B. 64th
C. 69th
D. 79th

Answer and Explanation

Answer: A

India has ranked 74th rank in terms of money parked in Swiss National Bank.

Question 5:State Bank of India is observing its ___________ SBI Day on 1st July.
A. 65th
B. 64th
C. 66th
D. 63th

Answer and Explanation

Answer: B

State Bank of India is observing its 64th SBI Day on 1st July. On 1st July in the year 1955, The Imperial Bank of India was the oldest and the largest commercial bank of the Indian subcontinent, and was subsequently transformed into the State Bank of India in 1955.

Question 6:____________ will host first joint security exercise of International Security Alliance named ‘ISALEX19’.
A. Doha
B. Mascot
C. Abu Dhabi
D. Dubai

Answer and Explanation

Answer: C

Abu Dhabi, UAE will host first joint security exercise of International Security Alliance named ‘ISALEX19’.

Question 7:Indian Naval Ship Tarkash has reached Alexandria, ___________ to participate in Western Fleet Overseas Deployment programme.
A. Turkey
B. Sudan
C. Egypt
D. Senegal

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Naval Ship Tarkash has reached Alexandria, Egypt to participate in Western Fleet Overseas Deployment programme.

Question 8:Where is the headquarter of World Customs Organization?
A. Belgium
B. Netherlands
C. Germany
D. France

Answer and Explanation

Answer: A

WCO: Secretary General: Kunio Mikuriya || Location: Brussels, Belgium || Founded: 26 January 1952.

Question 9:Who is the Women and Child Development Minister?
A. Smriti Irani
B. Menaka Gandhi
C. Sushma Swaraj
D. Nirmala Sitharaman

Answer and Explanation

Answer: A

Women and Child Development Minister- Smriti ZubinIrani

Question 10:The GST tax came into effect from July 1, __________ through the implementation of One Hundred and First Amendment of the Constitution of India by the Indian government.
A. 2016
B. 2017
C. 2015
D. 2018

Answer and Explanation

Answer: B

The GST tax came into effect from July 1, 2017 through the implementation of One Hundred and First Amendment of the Constitution of India by the Indian government.

Daily Current Affairs: 1 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 1 July 2019 Current Affairs Quiz 1 July 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest