Current Affairs Quiz 10 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 10 July 2018

Question 1: Gujarat Government has granted religious minority status to ______ living in the state ?
A. Jews
B. Buddhism
C. Christians
D. Zoroastrians

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat Government has granted religious minority status to Jews living in the state.

Question 2: How many Institutes have been declared as Institutions of Eminence by the Government?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer and Explanation

Answer: B

Government declares 6 educational ‘Institutions of Eminence’; 3 Institutions from Public Sector and 3 from Private Sector shortlisted.

Question 3: Who is the minister for Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation ?
A. Hardeep Singh Puri
B. Harjit singh Badal
C. Anant Kumar
D. Anand Amritraj

Answer and Explanation

Answer: A

The Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation is an agency of the Government of India responsible for urban poverty, housing, and employment programs.

Question 4: In a Goodwill visit, India’s latest frontline warship ______ has reached Sri Lanka.
A. INS Trikand
B. INS Kalhari
C. INS Vikrant
D. INS Trident

Answer and Explanation

Answer: A

INS Trikand is a warship equipped with a range of weapons and sensors capable of addressing threats in all three dimensions.

Question 5: India’s Capital market regulator is_______.
A. FCI
B. RBI
C. SEBI
D. IRDA

Answer and Explanation

Answer: C

Capital market regulator is SEBI.

Question 6: Asian Development Bank has approved USD 503 mn worth lining project of _____________.
A. Mahi Bajaj Sagar Canal
B. Indira Gandhi Canal
C. Son canal
D. Chambal canal

Answer and Explanation

Answer: C

Asian Development Bank approves USD 503M worth lining project of Son canal in Bihar.

Question 7: The stock market index of ‘London stock market’ is referred as_________.
A. Nikkei
B. bullish
C. Sensex
D. Footsie

Answer and Explanation

Answer: D

FTSE 100 Index or the Footsie, is a share index of the 100 companies listed on the London Stock Exchange with the highest market capitalisation.

Question 8:RBI was established on ___________.
A. 1st April 1935
B. 1st April 1956
C. 1st April 1950
D. 1st April 1936

Answer and Explanation

Answer: A

Urjit Patel- 24th Governor of RBI, Headquarters- Mumbai, Established on- 1st April 1935, in Kolkata.

Question 9: __________ will Lead Indian Hockey Team at Asian Games 2018.
A. P. Sreejesh
B. Sardar Singh
C. Sandeep Singh
D. Chinglensana Singh Kangujam

Answer and Explanation

Answer: A

Indian goalkeeper PR Sreejesh will lead the 18-member Indian men’s hockey squad for Asian Games 2018.

Question 10: Dipika Pallikal is a _____________.
A. Badminton
B. Squash
C. Tennis
D. Hockey

Answer and Explanation

Answer: B

Dipika Pallikal Karthik is an Indian professional squash player. She is the first Indian to break into the top 10 in the PSA Women’s rankings.

Daily Current Affairs: 10 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10

Daily Current Affairs 10 July 2018 Current Affairs Quiz July 10 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest