Current Affairs Quiz 13 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13 July 2018

Question 1: General Bipin Rawat is the present and ________ Chief of Army Staff of Indian Army.
A. 26th
B. 28th
C. 29th
D. 27th

Answer and Explanation

Answer: D

General Bipin Rawat is the present and 27th Chief of Army Staff of Indian Army.

Question 2: Where is the headquarters of Forbes American Business Magazine ?
A. Washington DC
B. New York City
C. Chicago
D. Los Angeles

Answer and Explanation

Answer: B

Forbes- American Business Magazine, Founded in- 1917.Headquarters- New York City, USA.

Question 3: Who is the president of European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)?
A. Suma Chakrabarti
B. Christina Georgia
C. Sumanta Basu
D. Soham Chakraborty

Answer and Explanation

Answer: A

EBRD : Founded in : 1991, Location : London , President : Sir Suma Chakrabarti

Question 4: How many medals India begged at Asia Cup Archery ?
A. 5
B. 4
C. 6
D. 7

Answer and Explanation

Answer: B

India bagged four medals and finished joint third with Iran in the championship.

Question 5: ____________ 18-year-old from Dhing village in Assam is first Indian woman to win gold at the IAAF World Under-20 Athletics Championships.
A. Hima Das
B. Hema Das
C. Him Das
D. Hem Das

Answer and Explanation

Answer: A

Hima Das, 18-year-old from Dhing village in Assam is first Indian woman to win gold at the IAAF World Under-20 Athletics Championships.

Question 6: Gujarat Chief Minister ____________ to approve ‘Seema Darshan’ project for developing infrastructure facilities at border in Banaskantha district.
A. Keshu Bhai Patel
B. Vijay Patel
C. Vijay Rupani
D. Anandi Ben

Answer and Explanation

Answer: C

Gujarat Chief Minister Vijay Rupani to approve ‘Seema Darshan’ project for developing infrastructure facilities at border in Banaskantha district

Question 7: Which is the first ship of the Indian Navy to have circumnavigated the globe in the year 2003-04 and has participated in tall ship races?
A. INS Tarangani
B. INS Tarini
C. INS Tarangini
D. INS Tarangai

Answer and Explanation

Answer: C

INS Tarangini is the first ship of the Indian Navy to have circumnavigated the globe in the year 2003-04 and has participated in tall ship races conducted around the world in 2007, 2011 and 2015.

Question 8: Which is the India’s largest private bank by market capitalisation ?
A. HDFC Bank
B. Kotak Bank
C. ICICI Bank
D. Yes Bank

Answer and Explanation

Answer: A

HDFC Bank- India’s largest private bank by market capitalization. Reserve Bank of India labelled HDFC Bank as ‘domestic systematically important bank’ – in other words, ‘too big to fail’.

Question 9: Dr Ravi Mehrotra CBE, Chairman of Foresight Group International Ltd., was presented with a Lifetime Achievement Award by Mr ______ (Chairman, Seatrade)?
A. Chris Hayman
B. Chris Hyman
C. Chris Hay
D. Chris Martin

Answer and Explanation

Answer: A

Dr Ravi Mehrotra CBE, Chairman of Foresight Group International Ltd., was presented with a Lifetime Achievement Award by Mr Chris Hayman (Chairman, Seatrade).

Question 10: NABARD was founded on ___________ 1982 ?
A. 13 July
B. 12 July
C. 15 July
D. 14 July

Answer and Explanation

Answer: B

NABARD has completed 36 years of service to the nation and celebrated the 37th Foundation Day on 12th July 1982.

Daily Current Affairs: 13 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13

Daily Current Affairs 13 July 2018 Current Affairs Quiz July 13 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest