Current Affairs Quiz 13th 14th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th 14th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13th 14th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13th 14th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13th 14th July 2020

Question 1:Board of Control for Cricket in India has appointed _________as its CEO.
A. Hemang Amin
B. Hemant Badani
C. KV Jadeja
D. Ramesh Panwar

Answer and Explanation

Answer: A

  • Board of Control for Cricket in India has appointed Hemang Amin as its CEO.
  • President: Sourav Ganguly || Secretary: Jay Shah || Headquarters: Mumbai
  • Question 2: ____________ has been awarded with the prestigious CII-ITC Sustainability Award 2019.
    A. BHEL
    B. NTPC
    C. BARC
    D. BEL

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • NTPC has been awarded with the prestigious CII-ITC Sustainability Award 2019.
  • NTPC Limited, formerly known as National Thermal Power Corporation Limited, is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and is promoted by the Government of India.
  • Question 3: __________filmmaker Kezang D Thongdok has won the Dada Saheb Phalke Award 2020 for a short documentary ‘Chi Lupo’.
    A. Karnataka
    B. Maharashtra
    C. Arunachal Pradesh
    D. Assam

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Arunachal Pradesh filmmaker Kezang D Thongdok has won the Dada Saheb Phalke Award 2020 for a short documentary ‘Chi Lupo’.
  • Chi Lupo means the tradition of honey hunting practiced in Shertukpen community
  • Question 4: Malala Day is commemorated on_________, the birthday of Malala Yousafzai, to honour women and children’s rights around the world.
    A. July 13
    B. July 12
    C. July 15
    D. July 14

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Malala Day is commemorated on July 12, the birthday of Malala Yousafzai, to honour women and children’s rights around the world.
  • Malala Yousafzai is a Pakistani activist for female education and the youngest Nobel Prize laureate.
  • Question 5: India has become the second-largest source of FDI in the______________.
    A. United Kingdom
    B. Russia
    C. Japan
    D. Singapore

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • India has become the second-largest source of FDI in the United Kingdom.
  • A foreign direct investment is an investment in the form of a controlling ownership in a business in one country by an entity based in another country. It is thus distinguished from a foreign portfolio investment by a notion of direct control.
  • Question 6: As per IMF and World Bank projection India will be third largest economy after China and USA in_______.
    A. 2027
    B. 2025
    C. 2024
    D. 2026

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • As per IMF and World Bank projection India will be third largest economy after China and USA in 2024.
  • Top Five Economies in 2024
  • China
  • USA
  • India
  • Japan
  • Indonesia
  • Question 7:Where is the Headquarter of IRDAI?
    A. Mumbai
    B. New Delhi
    C. Hyderabad
    D. Kolkata

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Founded: 1999 || Sector: Insurance || Headquarters: Hyderabad || Type: Statutory corporation || Chairperson: Subhash Chandra Khuntia

    Question 8:Lee Hsien Loong has become the Prime Minister of_________.
    A. Myanmar
    B. Indonesia
    C. Malaysia
    D. Singapore

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Lee Hsien Loong has become the Prime Minister of Singapore.
  • Singapore, officially the Republic of Singapore, is a sovereign island city-state in maritime Southeast Asia.
  • Question 9: Government of __________has started India’s first e-Lok Adalat.
    A. Haryana
    B. Punjab
    C. Himachal Pradesh
    D. Chhattisgarh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Government of Chhattisgarh has started India’s first e-Lok Adalat.
  • Chief Minister of Chhattisgarh: Bhupesh Baghel || Governor: Anusuiya Uikey.
  • Question 10: _______has presented ‘Voluntary National Review 2020 Report’ at the United Nations High-level Political Forum (HLPF) on Sustainable Development, 2020.
    A. Finance Ministry
    B. NITI Aayog
    C. Indian Bank Association
    D. Planning Commission

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • NITI Aayog has presented ‘Voluntary National Review 2020 Report’ at the United Nations High-level Political Forum (HLPF) on Sustainable Development, 2020.
  • CEO of NITI Aayog: Amitabh Kant.
  • Daily Current Affairs: 13th 14th July

    Daily Current Affairs 13th-14th July 2020 Current Affairs Quiz 13th-14th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest