Current Affairs Quiz 14 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 14 July 2018

Question 1: _______________ of the Constitution of India provides that the President can nominate 12 members to Rajya Sabha.
A. Article 80
B. Article 79
C. Article 82
D. Article 83

Answer and Explanation

Answer: A

Article 80(1)(a) read with Article 80(3) of the Constitution of India provides that the President can nominate to Rajya Sabha, 12 persons having special knowledge, or practical experience in respect of literature, science, art and social service. There were, currently, eight nominated members in the Rajya Sabha, and hence, four vacancies.

Question 2: Where is the headquarter of NTPC Ltd?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bangalore
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

NTPC Ltd., is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and is promoted by the Government of India.

Question 3: ________ has made it compulsory to incorporate purchaser’s name on the face of demand draft, pay order, banker’s cheques and other instruments?
A. RBI
B. Government of India
C. NABARD
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has made it compulsory to incorporate purchaser’s name on the face of demand draft, pay order, banker’s cheques and other instruments.

Question 4: Who will be the Sports ambassador of Assam State ?
A. Hima Das
B. Hema Das
C. Him Das
D. Henu Das

Answer and Explanation

Answer: A

Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has announced that Indian sprinter Hima Das will be named the state’s sports ambassador.

Question 5: Who is the author of Book : Winning Like Virat: Think & Success Like Kohli ?
A. Abhirup Bhattacharya
B. Abhinav Bhattacharya
C. Abhishek Bhattacharya
D. Arnab Bhattacharya

Answer and Explanation

Answer: A

This book is written by Abhirup Bhattacharya .

Question 6: The 6th meeting of BRICS Education Ministers was recently held in ____________.
A. Durban
B. Johannesburg
C. Cape Town
D. Port Elizabeth

Answer and Explanation

Answer: C

The 6th meeting of BRICS Education Ministers was recently held at Cape Town, South Africa. Union Minister of State for HRD, Dr Satya Pal Singh represented India in this meeting.

Question 7: __________________ has launched Swachh Survekshan Grameen 2018 (SSG 2018).
A. Ministry of Water and River Development
B. Ministry of Ganga Rejuvenation
C. Ministry of Drinking Water and Sanitation
D. Ministry of Rural Development

Answer and Explanation

Answer: C

Union Ministry of Drinking Water and Sanitation (MDWS) has launched Swachh Survekshan Grameen 2018 (SSG 2018).

Question 8: Urjit Patel is the _______ Governor of RBI.
A. 25th
B. 23rd
C. 26th
D. 24th

Answer and Explanation

Answer: D

Urjit Patel- 24th Governor of RBI, Headquarters- Mumbai, Established on- 1st April 1935, in Kolkata.

Question 9: Which country has recently been added in BRICS ?
A. South Africa
B. Brazil
C. India
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

South Africa is the recently added country in BRICS.

Question 10: _________ was the first Railways Minister of Independent India.
A. Gobind Wallabh Pant
B. John Mathai
C. Sukumar Sen
D. G V Malvikar

Answer and Explanation

Answer: B

John Mathai was the first Railways Minister of Independent India.

Daily Current Affairs: 14 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14

Daily Current Affairs 14 July 2018 Current Affairs Quiz July 14 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest