Current Affairs Quiz 15 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15 July 2019

Question 1:An Agriculture Development Scheme has started in ____________ under RAFTAAR Scheme.
A. Chhattisgarh
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

An Agriculture Development Scheme has started in Chhattisgarh under RAFTAAR Scheme. RAFTAAR : Remunerative Approaches For Agriculture and Allied Sectors Rejuvenation

Question 2:________ Government has become first state to approve a draft water policy to address water issues.
A. Assam
B. Meghalaya
C. Karnataka
D. Sikkim

Answer and Explanation

Answer: B

Meghalaya Government has become first state to approve a draft water policy to address water issues.

Question 3:India and South Africa will host Gandhi-Mandela Peace Initiative in __________.
A. Durban
B. Mumbai
C. Cape Town
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

India and South Africa will host Gandhi-Mandela Peace Initiative at the Imperial, New Delhi.

Question 4:_____________ film ‘Nagarkirtan’ has won 4 Awards (‘Best Feature Film’, ‘Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’) at SAARC film festival 2019.
A. Bengali
B. Punjabi
C. Telugu
D. Kannada

Answer and Explanation

Answer: A

Bengali film ‘Nagarkirtan’ has won 4 Awards (‘Best Feature Film’, ‘Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’) at SAARC film festival 2019.

Question 5:Fernando José “Corby” Corbató who recently passes away, was a prominent ___________ computer scientist, notable as a pioneer in the development of time-sharing operating systems.
A. American
B. German
C. British
D. French

Answer and Explanation

Answer: A

Fernando José “Corby” Corbató was a prominent American computer scientist, notable as a pioneer in the development of time-sharing operating systems.

Question 6:The first Global Conference for Media Freedom co-hosted by UK and Canada in __________.
A. Vancouver
B. Montreal
C. London
D. Manchester

Answer and Explanation

Answer: C

The first Global Conference for Media Freedom co-hosted by UK and Canada in London.

Question 7:Where is the Headquarter of Larsen & Toubro?
A. Kolkata
B. Delhi
C. Mumbai
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: C

Larsen & Toubro Limited, commonly known as L&T Limited is an Indian multinational conglomerate company headquartered in Mumbai, Maharashtra, India. It was founded by two Danish engineers taking refuge in India.

Question 8:__________ has awarded an over $73-million contract to Silicon Valley-based startup ‘Made In Space’.
A. SpaceX
B. JAXA
C. NASA
D. European Space Agency

Answer and Explanation

Answer: C

NASA has awarded an over $73-million contract to Silicon Valley-based startup ‘Made In Space’.

Question 9:Max Emilian Verstappen is a Belgian-Dutch racing driver who competes under the Dutch flag in Formula One with __________.
A. Red Bull Racing
B. Mercedes AMG Petronas
C. McLaren
D. Scuderia Toro Rosso

Answer and Explanation

Answer: A

Max Emilian Verstappen is a Belgian-Dutch racing driver who competes under the Dutch flag in Formula One with Red Bull Racing.

Question 10:Who is the Runner-up at Women’s Single in WIMBELDON OPEN 2019?
A. Venus Williams
B. Naomi Osaka
C. Serena Williams
D. Maria Sharapova

Answer and Explanation

Answer: C

Women’s Singles : Winner: Simona Halep (Romania) Runner-up: Serena Williams of USA.

Daily Current Affairs: 15 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 15 July 2019 Current Affairs Quiz 15 July 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest