Current Affairs Quiz 15th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15th July 2020

Question 1:India’s first fully indigenously developed vaccine against pneumonia has got approval from the ____________.
A. DCGI
B. ICMR
C. FDA
D. AIIMS

Answer and Explanation

Answer: A

  • India’s first fully indigenously developed vaccine against pneumonia has got approval from the Drug Controller General of India.
  • Drugs Controller General of India is a department of the Central Drugs Standard Control Organization of the Government of India responsible for approval of licences of specified categories of drugs such as blood and blood products, IV fluids, vaccines, and sera in India.
  • Question 2: ____________ has dropped India from Chabahar Rail Project.
    A. Sir Lanka
    B. Iran
    C. Afghanistan
    D. Iraq

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Iran has dropped India from Chabahar Rail Project.
  • The reason is cited by Iranian government is the delays from the Indian side in funding and starting the project.
  • Iran: President: Hassan Rouhani || Capital: Tehran || Currency: Iranian rial
  • Question 3: What is the Capital of Poland?
    A. Polish City
    B. Złoty
    C. Warsaw
    D. Dublin

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Andrzej Duda has been re-elected as the President of Poland.
  • Poland: Capital: Warsaw || Currency: Polish złoty.
  • Question 4:_____________ has appointed Election Commissioner Ashok Lavasa as its Vice-President.
    A. AIIB
    B. ADB
    C. NDB
    D. IMF

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Asian Development Bank has appointed Election Commissioner Ashok Lavasa as its Vice-President.
  • Ashok Lavasa is a retired 1980 batch Indian Administrative Service officer of Haryana cadre and was one of the two Election Commissioners of India. He has also served as the Finance Secretary of India, Environment, Forests and Climate Change Secretary of India and Civil Aviation Secretary of India.
  • ADB: Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa
  • Question 5:Malini Parthasarathy took over as Chairperson of ___________ Group after N Ram.
    A. The Hindu
    B. The Times of India
    C. Hindustan Times
    D. Indian Express

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Malini Parthasarathy took over as Chairperson of The Hindu Group after N Ram.
  • The Hindu Group is a publishing company located in Chennai. The initial publication of The Hindu Group was The Hindu, a daily newspaper that began as a weekly in 1878.
  • Question 6: World Youth Skills Day is observed on ___________ by United Nations.
    A. July 14
    B. July 16
    C. July 15
    D. July 17

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Youth Skills Day is observed on July 15 by United Nations.
  • Theme: ‘Skills for a Resilient Youth in the Era of COVID-19 and Beyond’
  • Question 7:UNICEF INDIA has announced its partnership with __________ for #Reimagine Campaign.
    A. NASSCOM
    B. CCI
    C. FICCI
    D. ACHSHOM

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • UNICEF INDIA has announced its partnership with FICCI for #Reimagine Campaign.
  • Aim: To support the most vulnerable populations and children amid COVID-19.
  • FICCI :President– Sangita Reddy || Secretary General– DilipChenoy || Headquarter– New Delhi
  • UNICEF: Headquarter– New York || Executive Director– Henrietta Holsman Fore
  • Question 8:ISRO Chief____________ has been named for Von Karman Award 2020 by the International Academy of Astronautics (IAA).
    A. AS Kiran Kumar
    B. K Ravi
    C. ND Tiwari
    D. K Sivan

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • ISRO Chief K Sivan has been named for Von Karman Award 2020 by the International Academy of Astronautics (IAA).
  • The International Academy of Astronautics is a non-governmental organisation of experts committed to expanding the frontiers of space. It was established in Stockholm on August 16, 1960.
  • International Academy of Astronautics Headquarters: Paris.
  • Question 9: Former Hockey Player Gurbux Singh and former cricketer Palash Nandi will receive ________ Ratna 2020.
    A. Indian Arrows
    B. Charchil Brothers
    C. East Bengal
    D. Mohun Bagan

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Former Hockey Player Gurbux Singh and former cricketer Palash Nandi will receive Mohun Bagan Ratna 2020.
  • 29th July is celebrated as Mohun Bagan Day every year.
  • Mohun Bagan Athletic Club, commonly known as Mohun Bagan, is a major Indian multi-sport club based in the Kolkata, India. Founded in 1889 as Mohun Bagan Sporting Club, the club’s football section is one of the oldest football clubs in India and Asia.
  • ATK Mohun Bagan Football Club was established on 1 June 2020 as part of a merger between former ISL side ATK and I-League club Mohun Bagan.
  • Daily Current Affairs: 15th July

    Daily Current Affairs 15th July 2020 Current Affairs Quiz 15th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest