Content Ad 002

Current Affairs Quiz 15th July 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15th July 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 15th July 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 15th July 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15th July 2023

 

Question 1:

What amount has the European Investment Bank (EIB) proposed to lend India for its National Green Hydrogen Mission?

A) €500 million

B) €2 billion

C) €1 billion

D) €1.5 billion

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The EIB has expressed its support for India’s National Green Hydrogen Mission by proposing a loan facility of up to €1 billion.

 

Question 2:

Who has Australia recently appointed as the head of its central bank?

A) Jim Chalmers

Content Ad 03

B) Philip Lowe

C) Kris Peeters

D) Michele Bullock

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Michele Bullock has been chosen as the first female head of Australia’s central bank for a term of seven years.

 

Question 3:

Which product from Thoothukudi district in Tamil Nadu has recently received a Geographical Indication (GI) certificate?

A) Authoor Tea

B) Authoor Spices

C) Authoor Betel Leaves

D) Authoor Coffee

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Authoor betel leaves from Thoothukudi district have been granted a Geographical Indication (GI) certificate.

 

Question 4:

Which state has initiated the “Gajah Kotha” campaign?

A) Kerala

B) West Bengal

C) Assam

D) Karnataka

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Assam has launched the “Gajah Kotha” campaign to address the rising human-elephant conflicts in the state.

 

Question 5:

As of the given date, what is the total of India’s forex reserves?

A) $495.280 billion

B) $696.280 billion

C) $796.280 billion

D) $596.280 billion

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: According to the RBI data, India’s forex reserves have reached a total of $596.280 billion.

 

Question 6:

When is the International Criminal Justice Day observed?

A) June 17

B) August 17

C) July 17

D) September 17

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The International Criminal Court (ICC) observes the Day of International Criminal Justice on July 17 each year.

 

Question 7:

On what date is Nelson Mandela Day celebrated?

A) July 15

B) July 18

C) July 20

D) July 22

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Nelson Mandela day is observed on July 18 every year.

 

Question 8:

Where is the 3rd Sherpas G20 meeting being held?

A) Mumbai, Maharashtra

B) Jaipur, Rajasthan

C) Delhi, New Delhi

D) Hampi, Karnataka

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Hampi in Karnataka is hosting the third Sherpas meeting as part of India’s G20 Presidency.

 

Question 9:

What is the purpose of the Amrit Bharat Station Scheme (ABSS)?

A) Upgrading railway stations

B) Promoting green energy in railways

C) Improving train speeds

D) Enhancing train safety measures

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The Amrit Bharat Station Scheme (ABSS) aims to enhance facilities at railway stations by identifying them for development.

 

Question 10:

Who is the current governor of Australia’s central bank that was not reappointed for a second term?

A) Anthony Albanese

B) Kris Peeters

C) Michele Bullock

D) Philip Lowe

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Governor Philip Lowe was the current head of Australia’s central bank and was not reappointed for another term.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img