Current Affairs Quiz 16 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 July 2018

Question 1: Who is the Minister of State (Independent Charge) for AYUSH?
A. Prakash Javadekar
B. Shripad Yesso
C. Vaidya Rajesh Kotecha
D. Shipra Das

Answer and Explanation

Answer: B

Minister of State (Independent Charge) for AYUSH is Shri Shripad Yesso Naik.

Question 2: In which of the following states is the headquarters of the City Union Bank located?
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Assam
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

The headquarter of City Union Bank Limited is at Kumbakonam, Tamil Nadu. The Kumbakonam Bank Limited, as it was at first called, was incorporated as a limited company on 31 October 1904. It initially preferred the role of a regional bank in the Thanjavur district of Tamil Nadu. As of 3 November 2017, City Union Bank has a network of 560 computerised branches using TCS BaNCS software and 1,526+ ATMs across the country.

Question 3: Which is the capital of Nigeria ?
A. Abuja
B. Lagos
C. Federal Capital Territory
D. Port Harcourt

Answer and Explanation

Answer: A

Nigeria comprises 36 states and the Federal Capital Territory, where the capital, Abuja is located. Nigeria is officially a democratic secular country.

Question 4: IFFCO (Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited ) has partnered with a ________ -based technology firm iMandi.
A. Singapore
B. Malaysia
C. Indonesia
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

IFFCO iMandi is an e-commerce platform launched by IFFCO to address all needs of the farming community associated with it. For this initiative, IFFCO has partnered with Singapore-based technology firm iMandi.

Question 5: Who is the Under-19 World Cup winning captain (in 2000) who announced his retirement from all competitive cricket?
A. Mohammad Kaif
B. Yuvraj Singh
C. Suresh Raina
D. Gautam Gambhir

Answer and Explanation

Answer: A

Mohammad Kaif was the captain of Under 19 cricket team that won the U-19 World Cup in 2000 against Sri Lanka.

Question 6: Angelique Kerber (The current women’s Wimbledon Champion) hails from _________.
A. Italy
B. France
C. Germany
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: C

Angelique Kerber hails from Germany.

Question 7: Vazirani Automotive has unveiled India’s first turbine-electric hyper car called __________.
A. Vazirani Shoil
B. Vazirani Shol
C. Vazirani Shul
D. Vazirani Shool

Answer and Explanation

Answer: C

Vazirani Automotive has unveiled India’s first turbine-electric hyper car called ‘Vazirani Shul’.

Question 8: National housing bank is subsidiary of ____ .
A. RBI
B. Government of India
C. NABARD
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: A

National Housing Bank, a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India, was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing.

Question 9: _______ is the top state in per capita revenue collection under GST.
A. Haryana
B. Punjab
C. Gujarat
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

Haryana is the top state in per capita revenue collection under GST.

Question 10: Who discovered the Optical Fibre Communication?
A. Vincent Kampany
B. Narinder Singh Kapany
C. Narinder Chase
D. Jaimon Kapany

Answer and Explanation

Answer: B

Narinder Singh Kapany is an Indian-born American physicist known for his work in fibre optics. He was named as one of the seven ‘Unsung Heroes’ by Fortune in their ‘Businessmen of the Century’ issue (1999-11-22).He is also known as “Father of Fibre Optics”.

Daily Current Affairs: 16 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16

Daily Current Affairs 16 July 2018 Current Affairs Quiz July 16 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest