Current Affairs Quiz 16th 17th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16th 17th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16th 17th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16th 17th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16th 17th July 2020

Question 1:The Ministry of Railways will be transforming Indian Railways into Green Railways by ___________.
A. 2030
B. 2025
C. 2032
D. 2027

Answer and Explanation

Answer: A

  • The Ministry of Railways will be transforming Indian Railways into Green Railways by 2030.
  • Aim: Mitigation of global warming and combating climate change.
  • Question 2: GMR __________ International Airport has introduced India’s 1st Contact-less Airport Car Parking.
    A. Kolkata
    B. Hyderabad
    C. Chennai
    D. Kochi

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • GMR Hyderabad International Airport has introduced India’s 1st Contact-less Airport Car Parking.
  • Rajiv Gandhi International Airport is an international airport that serves Hyderabad, the capital of the Indian state of Telangana. It is located in Shamshabad, about 24 kilometres south of Hyderabad. It was opened on 23 March 2008 to replace Begumpet Airport.
  • Question 3: Indian-origin Chandrikapersad Chan Santokhi has been elected the president of ___________.
    A. Burundi
    B. Guyana
    C. Suriname
    D. Guiana

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian-origin Chandrikapersad Chan Santokhi has been elected the president of Suriname.
  • Capital of Suriname: Paramaribo || The currency of Suriname: Suriname Dollar
  • Question 4: ____________ had organised its first ‘Digital Choupal’.
    A. RBI
    B. NABARD
    C. SEBI
    D. PFRDA

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) had organised its first ‘Digital Choupal’.
  • National Bank for Agriculture and Rural Development is an apex development finance institution in India. The bank has been entrusted with “matters concerning policy, planning, and operations in the field of credit for agriculture and other economic activities in rural areas in India”.
  • Founded: 12 July 1982 || Headquarters: Mumbai
  • G.R. Chintala is the new chairman of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD).
  • Question 5: Industrialist Shiv Nadar announced his decision to step down from the role of Chairperson at _________ Technologies.
    A. HCL
    B. Wipro
    C. Cognizant
    D. Infosys

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Industrialist Shiv Nadar announced his decision to step down from the role of Chairperson at HCL Technologies.
  • The board of directors at the company have chosen Nadar’s daughter, Roshni Nadar Malhotra to take over as the new Chairperson of HCL Tech.
  • Question 6:Australian Cricketer __________ becomes brand ambassador of SportsAdda.
    A. Mitchell Johnson
    B. Glenn McGrath
    C. Brett Lee
    D. Shane Warne

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Australian Cricketer Brett Lee becomes brand ambassador of SportsAdda.
  • SportsAdda is an Indian news and information platform start-up.
  • Question 7:IIT ___________ has developed the world’s most affordable COVID-19 Diagnostic Kit ‘Corosure’.
    A. Kanpur
    B. Bombay
    C. Delhi
    D. Madras

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • IIT Delhi has developed the world’s most affordable COVID-19 Diagnostic Kit ‘Corosure’.
  • It has got approval from the Indian Council of Medical Research (ICMR) as well as the Drug Controller General of India (DCGI).
  • Question 8:World Day for International Justice is an international day celebrated throughout the world on ___________.
    A. July 16
    B. July 15
    C. July 18
    D. July 17

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Day for International Justice is an international day celebrated throughout the world on July 17.
  • It is as a part of an effort to recognize the emerging system of international criminal justice.
  • Question 9: UNICEF India has partnered with __________ India for employability of young people.
    A. Amazon
    B. Adobe
    C. IBM
    D. SAP

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • UNICEF India has partnered with SAP India for employability of young people under UNICEF–YuWaah–SAP India partnership.
  • UNICEF: Headquarters: New York || Head: Henrietta H. Fore
  • SAP: CEO: Christian Klein || Founded: 1 April 1972 HQ: Walldorf, Germany
  • Question 10:____________ has been honoured with the ‘Top Publicist Award’ in the Global Humanitarian Awards 2020, in London.
    A. Sachin Sanghi
    B. Sachin Awasthi
    C. Sachin Shrivastava
    D. Sachin Ratnakar

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Sachin Awasthi has been honoured with the ‘Top Publicist Award’ in the Global Humanitarian Awards 2020, in London.
  • Sachin Awasthi is a person who organised a 5-day long clean Ganga awareness journey ‘Vande Gange Swachhata Jan Jagran Yatra’.
  • Question 11:Tata group chairman, ___________ has been awarded US-India Business Council Global Leadership Award 2020.
    A. Rajesh Gopinathan
    B. Cyrus Mistry
    C. Ratan Tata
    D. Natarajan Chandrasekaran

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Tata group chairman, Natarajan Chandrasekaran has been awarded US-India Business Council Global Leadership Award 2020.
  • Chief Executive Officer and President of Lockheed Martin, Jim Taiclet also received the award.
  • The U.S.-India Business Council was formed in 1975 as a business advocacy organization to enlighten and encourage the private sectors of both India and United States to enhance investment flows.
  • Headquarters location: Washington || Founded: 1975 || Key person: Nisha Desai Biswal (Chairman) || Type of business: Non-profit organisation
  • Daily Current Affairs: 16th 17th July

    Daily Current Affairs 16th-17th July 2020 Current Affairs Quiz 16th-17th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest