Current Affairs Quiz 18th 19th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18th 19th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18th 19th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18th 19th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18th 19th July 2020

Question 1:____________ has clinched record 34th La Liga title.
A. FC Barcelona
B. Real Madrid
C. Atletico Madrid
D. Valencia

Answer and Explanation

Answer: B

  • Real Madrid has clinched record 34th La Liga title.
  • Real Madrid, is a Spanish professional football club based in Madrid. Founded on 6 March 1902 as Madrid Football Club, the club has traditionally worn a white home kit since inception.
  • Question 2:India has been ranked at _________________ position in the Global Manufacturing Risk Index 2020 by US-based property consultant Cushman & Wakefield.
    A. 4th
    B. 3rd
    C. 5th
    D. 6th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India has been ranked at 3rd position in the Global Manufacturing Risk Index 2020 by US-based property consultant Cushman & Wakefield.
  • China and the United States retain the top two positions respectively.
  • Question 3:_______________ and Bharat Electronics Ltd have signed an MoU for co-operation in civil aviation sector.
    A. ISRO
    B. Air India
    C. Airports Authority of India
    D. HAL

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Airports Authority of India and Bharat Electronics Ltd have signed an MoU for co-operation in civil aviation sector.
  • Chairman of Airports Authority of India: Arvind Singh
  • Chairman & Managing Director of Bharat Electronics Ltd: MV Gowtama
  • Question 4: Central Board of Secondary Education has integrated a new Artificial Intelligence course with the help of _____________ for class XI and XII in the current academic year.
    A. IBM
    B. Infosys
    C. Cognizant
    D. Wipro

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Central Board of Secondary Education has integrated a new Artificial Intelligence course with the help of IBM for class XI and XII in the current academic year.
  • CBSE Chairman: Manoj Ahuja || Head Office: Delhi.
  • IBM: Chief Executive Officer: Arvind Krishna || Headquarters: New York
  • Question 5: Nelson Mandela International Day is celebrated on __________ by United Nations.
    A. 18 July
    B. 17 July
    C. 19 July
    D. 20 July

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Nelson Mandela International Day is celebrated on 18 July by United Nations.
  • Nelson Mandela was a South African anti-apartheid revolutionary, political leader and philanthropist who served as President of South Africa from 1994 to 1999. He was the country’s first black head of state and the first elected in a fully representative democratic election.
  • Question 6: P Praveen Siddharth has been appointed as Private Secretary to the ___________ of India.
    A. Vice President
    B. Prime Minister
    C. President
    D. Lok Sabha Speaker

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • P Praveen Siddharth has been appointed as Private Secretary to the President of India.
  • He will replace Vikram Singh.
  • Question 7:HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched first on-line NISHTHA programme in _______.
    A. Karnataka
    B. Telangana
    C. Andhra Pradesh
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched first on-line NISHTHA programme in Andhra Pradesh.
  • It would be conducted through DIKSHA and NISHTHA portals by the National Council of Educational Research and Training.
  • Question 8:Human Resource Development Ministry has released ____________ Guidelines for Digital Education.
    A. Swalamban
    B. Samyak
    C. Gyata
    D. Pragyata

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Human Resource Development Ministry has released ‘Pragyata’ Guidelines for Digital Education.
  • Union HRD Minister: Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
  • Question 9: Who is the CEO of SAP SE?
    A. Hasso Plattner
    B. Bill McDermott
    C. Jennifer Morgan
    D. Christian Klein

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • SAP SE, sometimes known by its full name Systems, Applications, and Products in Data Processing, is a German multinational software corporation that makes enterprise software to manage business operations and customer relations. The company is especially known for its ERP software.
  • CEO: Christian Klein || HQ: Walldorf, Germany
  • Question 10:____________ State Police has launched ‘CybHer’ campaign for Women Safety.
    A. Karnataka
    B. Telangana
    C. Andhra Pradesh
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Telangana State Police has launched ‘CybHer’ campaign for Women Safety.
  • Aim: To tackle cybercrime against children and women in the state.
  • Telangana: Chief Minister: K Chandrasekhar Rao || Governor: Tamilisai Soundararajan.
  • Daily Current Affairs: 18th 19th July

    Daily Current Affairs 18th-19th July 2020 Current Affairs Quiz 18th-19th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest