Current Affairs Quiz 19 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 19 July 2018

Question 1: What is the full form of ‘C’ in NMCG ?
A. Clean
B. Clear
C. Cliff
D. Crystal

Answer and Explanation

Answer: A

The National Mission for Clean Ganga is the implementation wing of National Ganga Council which was set up in October 2016 under the River Ganga Authorities order 2016.

Question 2: The United Nations is an international organization founded in __________.
A. 1947
B. 1944
C. 1945
D. 1946

Answer and Explanation

Answer: C

Antonio Guterres is the Secretary-General of the United Nations. The UN Headquarters in New York, United States. The United Nations is an international organization founded in 1945.

Question 3: _________________ to be named India’s Chef de Mission at Asian Games.
A. Brij Bhushan Saran Singh
B. Brij Bhushan Satan Singh
C. Brej Bhushan Saran Singh
D. Brij Bhushan Saran Singha

Answer and Explanation

Answer: A

Brij Bhushan Saran Singh To Be Named India’s Chef de Mission at Asian Games.

Question 4: Registered office of Jana Small Finance Bank is in ____________.
A. Bengaluru
B. Kolkata
C. Coimbatore
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Ajay Kanwal is the MD and CEO of Jana Small Finance Bank. Registered office of Jana Small Finance Bank is in Bengaluru, Karnataka.

Question 5: Neeraj Chopra is a _________?
A. Javelin Thrower
B. Shot Putter
C. Shutter
D. Sprinter

Answer and Explanation

Answer: A

Javelin thrower Neeraj Chopra has clinched a gold medal at the Sotteville Athletics Meet in France.

Question 6: Where is the headquarters of PhonePe?
A. Pune
B. Mumbai
C. Bengaluru
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: C

PhonePe is a Fin-Tech company headquartered in Bangalore, India. Founded in December 2015, it provides online payment system based on Unified Payments Interface.

Question 7: Nelson Mandela International Day 2018 was observed internationally on _____ July.
A. 16th
B. 17th
C. 18th
D. 19th

Answer and Explanation

Answer: C

Nelson Mandela International Day 2018 was observed internationally on 18th July.

Question 8:Who is the partner country in Pondicherry International Film Festival (PIFF)?
A. France
B. Germany
C. Japan
D. USA

Answer and Explanation

Answer: A

France is the partner country for the Pondicherry International Film Festival.

Question 9: Dimension of the new 100 Rs banknote will be __________.
A. 66 mm × 140 mm
B. 66 mm × 141 mm
C. 66 mm × 143 mm
D. 66 mm × 142 mm

Answer and Explanation

Answer: D

Lavender coloured new ₹100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi Series. The new denomination has the motif of Gujarat’s archaeological site ‘Rani ki vav’.

Question 10:Which Indian City is going to organise for Hockey Men’s World Cup 2018 ?
A. Konark
B. Bhubaneswar
C. Puri
D. Cuttack

Answer and Explanation

Answer: B

The world cup is scheduled to be held from November 28 to December 16 at Kalinga Stadium in Bhubaneswar.

Daily Current Affairs: 19 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19

Daily Current Affairs 19 July 2018 Current Affairs Quiz July 19 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]