Content Ad 002

Current Affairs Quiz 19th July 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19th July 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 19th July 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 19th July 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19th July 2023

 

1. Who inaugurated the ‘CRCSSahara Refund Portal’?

a) Narendra Modi
b) S. Jaishankar
c) Sarbananda Sonowal
d) Amit Shah

Answer and Explanation

Answer: d) Amit Shah

  • Explanation: Shri Amit Shah, the Union Home Minister and Minister of Cooperation, officially launched the CRCS – Sahara Refund Portal.

 

2. What is the main aim of the IndiaMyanmarThailand Trilateral Highway Project?

a) Trade Agreements
b) Military Alliance
c) Regional Connectivity
d) Cultural Exchange

Answer and Explanation

Answer: c) Regional Connectivity

  • Explanation: The project aims to establish a road link between India, Myanmar, and Thailand, promoting regional connectivity.

 

3. According to ADB, what is India’s projected growth rate for FY24?

a) 6.4%
b) 7.2%
c) 6.8%
d) 6.0%

Answer and Explanation

Answer: a) 6.4%

  • Explanation: The Asian Development Bank (ADB) projected India’s economic growth for FY24 to be 6.4%.

 

4. Which city is NOT mentioned as being part of the Central Bank Digital Currency (CBDC) pilot’s expansion?

a) Mumbai
b) Varanasi
c) Bengaluru
d) Jaipur

Content Ad 03

Answer and Explanation

Answer: d) Jaipur

  • Explanation: The cities mentioned in relation to the CBDC pilot expansion are Mumbai, New Delhi, Bengaluru, Bhubaneshwar, Chandigarh, Hyderabad, Indore, Kochi, Lucknow, Patna, Shimla, Goa, Guwahati, and Varanasi.

 

5. On which day is Pi Approximation Day observed?

a) March 14
b) July 14
c) July 22
d) March 22

Answer and Explanation

Answer: c) July 22

  • Explanation: Pi Approximation Day is recognized on July 22 due to the approximation of π as 22/7.

 

6. Which event takes place annually on July 22 to raise awareness about brain diseases?

a) World Mind Day
b) Global Brain Awareness Day
c) International Mental Health Day
d) World Brain Day

Answer and Explanation

Answer: d) World Brain Day

  • Explanation: World Brain Day is observed annually on July 22 to spread awareness about brain diseases.

 

7. Where is the Global Maritime India Summit 2023 scheduled to be held?

a) Mumbai
b) Bengaluru
c) Chennai
d) New Delhi

Answer and Explanation

Answer: d) New Delhi

  • Explanation: The Global Maritime India Summit 2023 is scheduled to be held in October 2023 at Pragati Maidan, New Delhi.

 

8. Indian Oil signed agreements with which of the following companies?

a) ExxonMobil
b) Total Energies
c) Chevron
d) BP

Answer and Explanation

Answer: b) Total Energies

  • Explanation: Indian Oil has entered into strategic agreements with Total Energies of France and Adnoc of Abu Dhabi.

 

9. How many trafficked antiquities did the U.S. return to India?

a) 105
b) 150
c) 95
d) 120

Answer and Explanation

Answer: a) 105

  • Explanation: The U.S. handed over 105 trafficked artifacts to India in a ceremony at the Indian Consulate in New York.

 

10. Rajay Kumar Sinha is associated with which institution?

a) HDFC
b) RBI
c) SBI Capital Markets Limited
d) ICICI

Answer and Explanation

Answer: c) SBI Capital Markets Limited

  • Explanation: Rajay Kumar Sinha has taken over as the Chief of SBI Capital Markets Limited (SBICAPS).

 

11. Which country’s passport is ranked as the most powerful according to the Henley Passport Index 2023?

a) Germany
b) Japan
c) Singapore
d) Spain

Answer and Explanation

Answer: c) Singapore

  • Explanation: Singapore’s passport is ranked as the world’s most powerful passport on the Henley Passport Index 2023.

 

12. Where was the 25th Asian Athletics Championship 2023 held?

a) Tokyo, Japan
b) New Delhi, India
c) Beijing, China
d) Bangkok, Thailand

Answer and Explanation

Answer: d) Bangkok, Thailand

  • Explanation: The 25th Asian Athletics Championship 2023 took place in Bangkok, Thailand.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img