Current Affairs Quiz 1 July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 July 2020

Question 1:India’s first Plasma Bank will be set-up in ________?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Ahmedabad
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

  • India’s first Plasma Bank will be set-up in New Delhi.
  • It will be set up at the Delhi government-run Institute of Liver and Biliary Science.
  • Question 2: Government of _____________ has launched ‘Hamara Ghar-Hamara Vidyalaya’.?
    A. Rajasthan
    B. Madhya Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Gujarat

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Government of Madhya Pradesh has launched ‘Hamara Ghar-Hamara Vidyalaya’.
  • Aim: Academic regularity of the students during the Lockdown due to COVID-19 pandemic
  • Question 3: Swiggy has partnered with ____________ for Digital Wallet.
    A. Axis Bank
    B. HDFC Bank
    C. ICICI Bank
    D. Kotak Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Swiggy has partnered with ICICI Bank for Digital Wallet.
  • Swiggy: HQ: Bengaluru || CEO: Sriharsha Majety
  • ICICI Bank: HQ: Mumbai || CEO of ICICI Bank: Sandeep Bakhshi.
  • Question 4: ___________ Government and World Bank have signed an agreement for Housing Projects in the state of worth $250 million.
    A. Karnataka
    B. Tamil Nadu
    C. Kerala
    D. Andhra Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Tamil Nadu Government and World Bank have signed an agreement for Housing Projects in the state of worth $250 million.
  • President of World Bank: David Malpass.
  • Question 5:Indian Government has extended the term of ____________ as the Attorney General of India.
    A. KK Venugopal
    B. Ajay Tyagi
    C. Moh. Mustafa
    D. AS Kiran Kumar

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Indian Government has extended the term of KK Venugopal as the Attorney General of India.
  • The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and is primary lawyer in the Supreme Court of India. They can be said to be the advocate from government’s side.
  • Question 6:Former RBI Governor _______________ has been conferred with first P C Mahalanobis Award..
    A. Viral Acharya
    B. Urjit Patel
    C. C Rangarajan
    D. Bimal Jalan

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Former RBI Governor C Rangarajan has been conferred with first P C Mahalanobis Award.
  • The award has been instituted by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) from 2020.
  • Question 7:Sports Minister ___________ has launched the National Anti-Doping Agencies mobile app ‘NADA App’.
    A. Pema Khandu
    B. Rajyavardhan Singh Rathore
    C. Kiren Rijiju
    D. Jitendra Singh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Sports Minister Kiren Rijiju has launched the National Anti-Doping Agencies mobile app ‘NADA App’.
  • The National Anti-Doping Agency is the national organisation responsible for promoting, coordinating, and monitoring the doping control program in sports in all its forms in India.
  • CEO: Navin Agarwal
  • Question 8:India celebrates National Doctors’ Day on _______ to mark the birth as well as death anniversary of Dr Bidhan Chandra Roy.
    A. July 4
    B. July 2
    C. July 3
    D. July 1

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India celebrates National Doctors’ Day on July 1 to mark the birth as well as death anniversary of Dr Bidhan Chandra Roy.
  • Theme: ‘Lessen the mortality of Covid-19’.
  • Bidhan Chandra Roy MD, DSc, MRCP, FRCS; was an eminent Indian physician, educationist, philanthropist, freedom fighter and politician who served as the Chief Minister of West Bengal from 1948 until his death in 1962.
  • Question 9:National __________ Day is observed on 1st July every year
    A. Police
    B. Civil Servants
    C. Engineers
    D. Chartered Accountants

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • National Chartered Accountants Day is observed on 1st July every year.
  • Charted Accountants Day or CA Day is celebrated on July 1 every year to commemorate the finding of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) by the parliament of India in 1949.
  • The Institute of Chartered Accountants of India is the national professional accounting body of India. It was established on 1 July 1949 as a statutory body under the Chartered Accountants Act, 1949 enacted by the Parliament to regulate the profession of Chartered Accountancy in India.
  • President: N. D. Gupta
  • Question 10:Government of _________ has launched ‘Skill Connect Forum’ Portal.
    A. Maharashtra
    B. Karnataka
    C. Telangana
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Government of Karnataka has launched ‘Skill Connect Forum’ Portal.
  • Aim: To connect job seekers with employers on a common platform.
  • Daily Current Affairs: 1 July

    Daily Current Affairs 1st July 2020 Current Affairs Quiz 1st July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest