Current Affairs Quiz 2 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 2 July 2018

Question 1: What is the rank of India in the JLL’s Global Real Estate Transparency Index 2018?
A. 35
B. 36
C. 33
D. 34

Answer and Explanation

Answer: A

India has moved up a place to 35th spot in JLL’s Global Real Estate Transparency Index 2018, registering maximum improvement in transparency over the last two years. Policy reforms, liberalisation of FDI into realty and retail, strengthening of public information and assigning industry status to affordable housing helped India surge ahead in the rankings.

Question 2: Footballer Andres Iniesta belongs to which country ?
A. Germany
B. Spain
C. Italy
D. France

Answer and Explanation

Answer: B

Spanish midfielder Andres Iniesta confirmed his retirement from international football after Spain got knocked out by Russia from the FIFA World Cup 2018 via a penalty shootout.

Question 3: ___________ won Malaysian Open Badminton singles title.
A. Caroline Marin
B. Lin Dan
C. K Srikant
D. Lee Chong Wei

Answer and Explanation

Answer: D

Lee Chong Wei has won the Malaysian Open Badminton singles title for a historic 12th time.

Question 4: India will increase the money it pays to the Global Environment Facility (GEF) for the next four years to _______ million, from the $12 million currently.
A. $15
B. $13
C. $14
D. $16

Answer and Explanation

Answer: A

India will increase the money it pays to the Global Environment Facility (GEF) for the next four years to $15 million, from the $12 million currently.

Question 5: Which of the following is the capital of Costa Rica ?
A. San Hoes
B. San José
C. San Siro
D. San Josephs

Answer and Explanation

Answer: B

Costa Rica is a rugged, rainforested Central American country with coastlines on the Caribbean and Pacific. Though its capital, San Jose, is home to cultural institutions like the Pre-Columbian Gold Museum, Costa Rica is known for its beaches, volcanoes, and biodiversity. Roughly a quarter of its area is made up of protected jungle, teeming with wildlife including spider monkeys and quetzal birds.

Question 6: Who is the Minister of Minister for Skill Development and Entrepreneurship?
A. Kiran Rijju
B. Thawarchand Gehlot
C. Dharmendra Pradhan
D. K Shrikumar

Answer and Explanation

Answer: C

Dharmendra Pradhan is the Minister for Skill Development and Entrepreneurship.

Question 7: Sathyasri Sharmila from _________ has become the first transgender lawyer of India.
A. Puducherry
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C

Sathyasri Sharmila from Paramakudi in Ramanathapuram district, Tamil Nadu has become the first transgender lawyer to enroll herself with the Bar Council of Tamil Nadu and Puducherry (BCTNP).

Question 8: Who is the current Chief Election Commissioner of India?
A. Shri O.P.Rawat
B. Shri M.P.Rawat
C. Shri P.J.Rawat
D. Shri J.L.Rawat

Answer and Explanation

Answer: A

Chief Election Commissioner of India is Shri O.P.Rawat.

Question 9: Name the Director General of CRPF ?
A. K Duggar
B. Rajiv Rai Bhatnagar
C. S G Bangar
D. A K Dhingra

Answer and Explanation

Answer: B

The current Director General is Shri Rajiv Rai Bhatnagar.

Question 10: The Virutal ID system of UIDAI rolled out from July 1 is a _____ digit number mapped with Aadhaar number.
A. 12
B. 16
C. 20
D. 8

Answer and Explanation

Answer: B

The Aadhaar issuing authority Unique Identification Authority of India (UIDAI) has operationalized its Virtual ID system from 1 July. The Virtual ID is a 16-digit random number mapped with Aadhaar number. It can only be generated, replaced or revoked by the Aadhaar number holder.

Daily Current Affairs: 2 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2

Daily Current Affairs 2 July 2018 Current Affairs Quiz July 2 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest