Current Affairs Quiz 20 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 July 2018

Question 1: What is the full-form of MMR ?
A. maternal mortality rate
B. maternity mortality ratio
C. maternal mortal ratio
D. maternal mortality ratio

Answer and Explanation

Answer: D

India’s achievement in reducing the maternal mortality ratio (MMR) by 77%, from 556 per 100000 live births in 1990 to 130 per 100 000 live births in 2016.

Question 2: Which is the longest waterways in India ?
A. National Waterway-7
B. National Waterway-1
C. National Waterway-10
D. National Waterway-4

Answer and Explanation

Answer: B

National Waterway-1: Ganga-Bhagirathi-Hooghly River System (Haldia – Allahabad), Length 1620, States:-Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal.

Question 3: Who is the Prime minister of Israel?
A. Benjamin Netanyahu
B. Benjamin Nethanvahe
C. Benjamin Nethinhu
D. Benjamin Netanya

Answer and Explanation

Answer: A

Prime Minister of Israel is Benjamin Netanyahu.

Question 4: The ______ edition of the Delhi Dialogue began between India and ASEAN in New Delhi.
A. 10th
B. 14th
C. 11th
D. 12th

Answer and Explanation

Answer: A

The 10th edition of the Delhi Dialogue began between India and ASEAN in New Delhi. Political leadership, policymakers, officials, diplomats, business leaders, think-tanks and academicians from India and ASEAN Member States will participate in the discussions.

Question 5: International Olympic Committee headquarters are in ________, Switzerland.
A. Lausanne
B. Bern
C. Geneva
D. Zurich

Answer and Explanation

Answer: A

International Olympic Committee headquarters in Lausanne, Switzerland.

Question 6: Which state government partners with global consultancy firm EY to accelerate the digital transformation journey in the state?
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: C

In partnership with global consultancy firm EY, also known as Ernst & Young, the Andhra Pradesh government launched the ePragati Core Platform, a new initiative to accelerate the digital transformation journey in the state.

Question 7: Who is the chairman of Jammu and Kashmir Bank?
A. Parez Ahmad
B. Parvez Mo.
C. Parvez Ahmad
D. Parvez Rasool

Answer and Explanation

Answer: C

Parvez Ahmad is the chairman of Jammu and Kashmir Bank.Headquarters: Srinagar.

Question 8: Who is the CEO of BSE ?
A. Ashish Chauhan
B. Anish Chauhan
C. Ashaish Chouhan
D. Amish Chauhan

Answer and Explanation

Answer: A

BSE is Asia’s first stock exchange. CEO: Ashish Chauhan

Question 9: State bank of India was established on ________.
A. 1st July 1955
B. 1st April 1955
C. 31st March 1955
D. 1st January 1955

Answer and Explanation

Answer: A

SBI Chairman- Rajnish Kumar, Headquarters- Mumbai, Established on- 01st July 1955.

Question 10: Alisson Becker is footballer from __________
A. France
B. Brazil
C. Italy
D. Colombia

Answer and Explanation

Answer: B

Brazilian Alisson Becker became the world’s most expensive goalkeeper after English Premier League side Liverpool FC signed him.

Daily Current Affairs: 20 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20

Daily Current Affairs 20 July 2018 Current Affairs Quiz July 20 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest