Current Affairs Quiz 20th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20th July 2020

Question 1:_________- has won the Hungarian Grand Prix.
A. Lewis Hamilton
B. Sebastian Vettel
C. Max Verstappen
D. Valtteri Bottas

Answer and Explanation

Answer: A

  • Lewis Hamilton has won the Hungarian Grand Prix.
  • Lewis Hamilton is a British racing driver who races in Formula One for the Mercedes-AMG Petronas Formula
  • Question 2: Nelson Mandela Prize 2020 were announced by General Assembly President ______________.
    A. Volkan Bozkır
    B. Tijjani Muhammad-Bande
    C. António Guterres
    D. Kofi Annan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Winner for Nelson Mandela Prize 2020: Marianna Vardinoyannis of Greece || Morissana Kouyate of Guinea
  • Nelson Mandela Prize 2020 were announced by General Assembly President Tijjani Muhammad-Bande.
  • Question 3:The International Chess Day is celebrated annually on_______________, the day the International Chess Federation was founded, in 1924.
    A. July 22
    B. July 21
    C. July 20
    D. July 23

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The International Chess Day is celebrated annually on July 20, the day the International Chess Federation was founded, in 1924.
  • The idea to celebrate this day as the international chess day was proposed by UNESCO, and it has been celebrated as such since 1966, after it was established by FIDE.
  • Question 4:Finance Minister Nirmala Sitharaman attended 3rd ____________ Finance Ministers & Central Bank Governors Meeting under the presidency of Saudi Arabia.
    A. G8
    B. G20
    C. ASEAN
    D. BRICS

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Finance Minister Nirmala Sitharaman attended 3rd G20 Finance Ministers & Central Bank Governors Meeting.
  • The 3rd G20 Finance Ministers & Central Bank Governors Meeting is under the presidency of Saudi Arabia.
  • Question 5:_____________ will host India Ideas Summit 2020 on July 22nd.
    A. India Business Council
    B. India Business Confederation
    C. India Business Group
    D. India Business Aayog

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • India Business Council will host India Ideas Summit 2020 on July 22nd.
  • Aim: The trends shaping globalization, trade and investment, and the future of work in the COVID-era and beyond.
  • Question 6:___________ has launched its first space mission ‘Hope’ to Mars from Japan.
    A. Qatar
    B. Saudi Arabia
    C. UAE
    D. Oman

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • UAE has launched its first space mission ‘Hope’ to Mars from Japan.
  • UAE: Capital: Abu Dhabi || Currency: UAE Dirham || President: Khalifa bin Zayed Al Nahyan
  • Question 7:___________ Govt has launched ‘Mukhyamantri Suposhan Yojana’ to combat malnutrition in state.
    A. Karnataka
    B. Maharashtra
    C. Chhattisgarh
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Chhattisgarh Govt has launched ‘Mukhyamantri Suposhan Yojana’ to combat malnutrition in state.
  • Chhattisgarh: Chief minister: Bhupesh Baghel || Governor: Anusuiya Uikey
  • Question 8:_____________ launched the PM Street Vendor’s Atma Nirbhar Nidhi (PM SVANidhi) App.
    A. Ministry of Finance
    B. Ministry of Internal Affairs
    C. Ministry of Home Affairs
    D. Ministry of Housing and Urban Affairs

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Ministry of Housing and Urban Affairs launched the PM Street Vendor’s Atma Nirbhar Nidhi (PM SVANidhi) App.
  • Aim: To provide affordable working capital loan to street vendors to resume their livelihoods
  • Vendors can avail a working capital loan of up to 10,000.
  • On timely/ early repayment of the loan, an interest subsidy @ 7% per annum will be credited to the bank accounts of beneficiaries through DBT.
  • Daily Current Affairs: 20th July

    Daily Current Affairs 20th July 2020 Current Affairs Quiz 20th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest