Current Affairs Quiz 21 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 21 July 2018

Question 1: Where is the head quarter of International Solar Alliance?
A. India
B. France
C. Switzerland
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: A

It is headquartered in India. In January 2016, Narendra Modi, and the then French President François Hollande jointly laid the foundation stone of the ISA Headquarters and inaugurated the interim Secretariat at the National Institute of Solar Energy (NISE) in Gwal Pahari, Gurugram, India.

Question 2: What is the capital of Rawanda ?
A. Kigali
B. Kampala
C. Uganda
D. Rwanda City

Answer and Explanation

Answer: A

Rwanda: President – Paul Kagame, Prime Minister – Anastase Murekezi , Currency – Rwandan franc ,Capital – Kigali.

Question 3: What is the rank of India in Global slavery Index 2018 ?
A. 54
B. 52
C. 51
D. 53

Answer and Explanation

Answer: D

Among 167 countries, India ranked 53 in Global slavery Index 2018 Report.

Question 4: The inaugural ‘two-plus-two dialogue’ between India and the United States will be held in New Delhi in _______ 2018.
A. September
B. July
C. August
D. October

Answer and Explanation

Answer: A

The inaugural ‘two-plus-two dialogue’ between India and the United States will be held in New Delhi in September 2018.

Question 5:Which among Gujarat, Andhra Pradesh and Rajasthan have topped the list of states with maximum solar power generation capacity.
A. Gujarat
B. Andhra Pradesh
C. Rajasthan
D. A and B

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat’s total capacity of 6,200 Mw is distributed across 3 solar parks; Rajasthan’s 4,331 Mw capacity comes from 6 parks; while 4 solar parks account for Andhra’s 4,160 Mw total approved capacity.

Question 6:All India Institute of Ayurveda-AIIA and ___________ Sign MoU To Give Scientific Validation To Ayurveda ?
A. IIT Indore
B. IIT Chennai
C. IIT Delhi
D. IIT Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

An agreement was signed between IIT Delhi and the All India Institute of Ayurveda (AIIA) under which projects would be launched that would aim to give “scientific validation” to Ayurveda.

Question 7:10th edition of the BRICS Summit is going to be held in ___________?
A. Durban
B. Capetown
C. Johannesburg
D. Pretoria

Answer and Explanation

Answer: C

10th edition of the BRICS Summit is going to be held in Johannesburg.

Question 8:Who was the first batsman to score a double ton in ODI ?
A. Sachin Tendulkar
B. Chris Gayle
C. Rohit Sharma
D. Virender Sehwag

Answer and Explanation

Answer: A

Sachin Tendulkar is the first batsman to score a double ton in ODI.

Question 9:Who is the captain of Indian Women’s Hockey Team?
A. Rani Rampal
B. Vandana Kataria
C. Navneet Kaur
D. Manjeet Kaur

Answer and Explanation

Answer: A

Rani Rampal is the captain of Indian Women’s Hockey Team.

Question 10:Which IEEE Standards is used for Wi-Fi system?
A. 802.11B
B. 802.11
C. 802.10
D. 802.12

Answer and Explanation

Answer: B

Wi-Fi is based on the IEEE 802.11 family of standards and is primarily a local area network(LAN) technology designed to provide in-building broadband coverage.

Daily Current Affairs: 21 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21

Daily Current Affairs 21 July 2018 Current Affairs Quiz July 21 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest